Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han avslöjade jordgubbsbluffen

Jordgubbstårtorna i Nittsjö bystuga blev en riksnyhet i helgen.
Leif Svensson fick Ica att erkänna att jordgubbarna var odlade i Marocko och inte i Belgien.

Marocko är ett av de länder som Hepatit A-smitta spridits från via frysta jordgubbar.

Leif Svensson hade detta i bakhuvudet när han skulle baka tårtor till ett hundratal bybor på midsommarfesten i Nittsjö i torsdags. Han brukar baka tårtor till föräldrarnas äldreboende. Han erbjöd sig att baka tårtorna.

– Jag följer med i livsmedels- och hälsofrågor. Jag kände att jag måste kolla ursprungsland.

De frusna jordgubbarna var producerade i Belgien, enligt informationen på påsen.

Leif Svensson ringde Icas kundkontakt. Där svarade man att bären var packade i Belgien men odlade i Marocko och att Ica följer lagen när det gäller märkningen.

– Men ni har ju ansvar för om människor blir sjuka, svarade Leif Svensson innan han ringde teve och kvällstidningarna.

– Det finns inget krav på uppgift om ursprungsland. Men i det här fallet håller jag med. Jag förstår verkligen om kunden blir förvirrad. Företaget får även märka ut ursprungsland och i det här fallet hade det så klart varit bra . Smittskyddsinstitutet intervjuar personer som blivit smittade för att härleda smittkällan. Innan spårningsarbetet är klart kan vi inte lägga återkallanden eller förbud. Men vi vet att Coop och Hemköp stoppat försäljningen, säger Christina Lantz, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Icas pressekreterare Maria Hillborg förklarar märkningen med att jordgubbarna odlas i både Belgien och Marocko.

– Men alla packas i Belgien och det är enklare med samma märkning. Det finns inget krav från myndigheterna om uppgift om ursprungsland, säger hon.

Ica ska märka om de frysta jordgubbarna, säger Maria Hillborg. Men frågan är hur den nya märkningen kommer att se ut. Det kommer inte att framgå vilka jordgubbar som är odlade i Marocko.

– Det finns inget som indikerar att smittan kommer från våra bär. Det är den bedömning vi gör i dag, säger Maria Hillborg.

Ica ändrar alltså i praktiken ingenting förrän Smittskyddsinstitutets undersökning är klar och Livsmedelsverket kommer med ett eventuellt förbud.

Fram till dess får kunderna göra som Leif Svensson, ringa Icas kundtjänst och fråga.