Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han återupplivade gamla minnen av Ahlbäck

Ateljén ger intryck av att konstnären själv är ute på ett kort ärende för att strax vara tillbaka. Men så är det förstås inte.
När Johan Ahlbäcks kreativa rum, högst upp i trappuppgången på Vasagatan 18 E, visades i lördags återuppväcktes gamla minnen hos numera 67-årige Kjell Wickström.

Som ung grabb bodde han på tredje våningen och stötte nästan dagligen ihop med Ahlbäck.

– Det är en riktig nostaligtripp att komma hit igen, sa Wickström, som lämnade Smedjebacken när han var 19 år för Stockholm och är numera bosatt i Nyköping.

Han har många minnen av den karismatiske konstnären.

– Bastubadet på lördagarna ville man inte missa, för då brukade Ahlbäck vara i högform och berätta historier och anekdoter och vi pojkar satt mest och gapade.

Wickström återgav en av Johan Ahlbäcks skrönor, som handlade om en skidtur på sjön Barkens is.

– Han påstod till och med att det var uppförsbacke på sjöisen och när skidorna gick dåligt tog han fram en skvätt ärtsoppa han hade kvar och strök på under skidorna.

Ahlbäck hade bestämda tider när han målade i sin ateljé och några gånger hälsade den unge Wickström på hos konstnären.

Förutom att ha varit en god berättare kommer Kjell Wickström ihåg Ahlbäck som en renlevnadsman och aktiv i atletklubben.

– Han försökte värva mig också men tyngdlyftning var nog ingenting för mig.

Det var trångt i trappuppgången i lördags och guiden Mi Abrahamsson fick ta in några åt gången i ateljén. Förutom allt det som har med Ahlbäcks konstnärsskap finns här hans gamla träskidor och styrketräningsutrustning.

Ateljévisningen var en del i årets Ahlbäcksdagar.

Förra året fick fotografen Lennart Engström ta emot Ahlbäckspriset och en utställning av hans bilder finns nu att se i Meken. Där delades också årets pris ut och som tidningen tidigare berättat gick det till den finske grafikern och målaren Reino Laitasalo.