Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är Dalarnas hårdaste lucia

DT Nöje har sedan 2008 delat ut utmärkelsen "Årets Lucia" till en person som vi tycker förtjänar lite extra uppskattning. I år går priset till Robban Bäck, hårt slående trummis.
- Vilken ära, jag blir rörd, säger han.

Annons

Robban Bäck är trummis i varje fiber av sin kropp. Under intervjun sitter han konstant och trummar på stolen och ägnar 4-5 timmar om dagen åt att öva.

- Jag började spela trummor när jag var tolv år ungefär. Jag kommer ihåg att jag bläddrade i en leksakskatalog och såg ett trumset där. Jag fick inget den julen, men året efter så fick jag en virveltrumma. Resten skaffade jag själv sedan. Så fort jag slog på en trumma så var det kärlek direkt.

Sitt första band bildade han med en granne och de spelade allt från Beatles till Green Day. Det första mer seriösa bandet hette Q.W.A.N.

- Vi körde hela dagarna och skrev nytt konstant. Vi hade aldrig någon plan att ta över världen, vi bara spelade för att det var kul.

Det är en attityd som Robban Bäck har behållit ända sedan dess. Han spelar nästan vilken musik som helst och bara han får trumma så är han nöjd.

- Jag spelar gärna med så mycket folk som möjligt. Trummor är mitt sätt att kommunicera. I love it. Jag kan sitta och lyssna på bara trummor hur länge som helst.

Ett band som han var med och grundade, men som han nyligen hoppade av från, är Billion Dollar Babies.

- Jag kände att vi hade vuxit ifrån varandra musikaliskt. Det är ett tidskrävande band och jag hade inte den tiden. Jag och Frank startade bandet, men det blev något annat än jag tänkt mig från början. Men jag är glad och stolt över att ha varit med.

Ett av banden som fortfarande åtnjuter Robban Bäcks färdigheter är Prey.

- Jag har varit med där i tre år, vi kör på när det finns tid. I början av nästa år kommer en ny singel.

Mest nöjd är han med inspelningarna med bandet W.E.T. med sångaren Jeff Scott Soto, som bland annat sjungit med Yngwie Malmsteen.

- Vi har planer på en USA-turné, det är det som ligger på vänt. Vi blev ganska uppmärksammade där, särskilt i AOR-världen.

Att säga att Robban Bäck lever för att spela trummor är knappast någon överdrift. Han har dessutom kämpat en hel del för att slippa ha ett vanligt jobb.

- Jag hatar att ha tråkigt. Jag har försökt jobba flera gånger, men det funkar inte. Inga pengar i världen är värda det. Jag lever hellre fattigt och snålt.

Avsaknaden av ett fast kneg har gjort att han har levt ett ganska rotlöst och kringflackande liv. Sedan ett par veckor bor han i Stockholm - det är där uppdragen finns.

- Ett djur på savannen måste leva där det finns vatten, jag hänger där det finns trumjobb.

Förutom de band som han är med i så handlar det om en hel del "spökjobb", hemliga uppdrag som inbegriper en del hysch-hysch.

- Det handlar om att jag har blivit ombedd att lägga om trummorna på en inspelning för att de inte blivit tillräckligt bra. Sådana jobb är välbetalda, eftersom det inte finns något promovärde i dem. Det står ju ingenstans att det är jag som trummar.

Nu har Robban Bäck stora saker på gång, men han vill inte berätta vad. 2011 är året som han har väntat på, menar han.

- Utan att säga för mycket så håller jag på med ett projekt med en av mina största idoler. Vi håller på och skriver låtar och kommer att släppa en skiva nästa år. Det kommer att gå undan, det låter inte som något jag spelat tidigare. Det finns inga tyglar.

Hur skulle du beskriva din stil?

- Jag är ganska fysisk. Att spela trummor är mitt sätt att röra mig till musik, jag hatar att dansa. Jag lever mig in med hela kroppen och slår hårt. Man ska spela för ögat också i en livesituation. Jag har aldrig brytt mig om så mycket vad andra trummisar gör. Jag brukar säga till mina trumelever att de inte ska lyssna för mycket på mig utan gå hem och öva själva. Som musiker är man en konstnär, det går inte att lära ut.

Varför har det blivit just hårdrock?

- Jag vet inte. Det är där jag får ut mest energi. Jag har varit rastlös sedan jag var liten och kan koncentrera mig i 37,5 sekunder ungefär. Jag har svårt att se en film och har aldrig läst en bok. Sedan har jag alltid varit kär i nitar och läder. Det är snyggt.

Fakta: Robban Bäck

Från: Falun (bor i Stockholm sedan ett par veckor)

Ålder: 25 år

Familj: Mor, far, syskon

Nuvarande band: Prey, Eclipse, W.E.T. Har medverkat på ett tjugotal skivor.

Favorittrummisar: Buddy Rich, Keith Carlock, Vinnie Colaiuta, Dean Castronovo.

Fakta: DT Nöjes Lucia

Utmärkelsen går till en person som varit en eldsjäl, ett stjärnskott eller helt enkelt bara en ljuspunkt i Dalarnas nöjesvärld.

Tidigare års Lucior:

2009 Amanda Bergman (Hajen, Idiot Wind, etc.)

2008 Prop Dylan

Anders Gustafsson anders.gustafsson@dt.se