Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvtid för investeringar i Fredriksberg

Kommunen har nått i stort sett halvvägs med 25-miljonersinvesteringarna i Fredriksberg.
– Nya vattenverket bör vara klart om en månad, säger vatten- och avloppschefen Tommy Brolin.

Annons

– Vi är klara med infiltrationsdammarna på ön i Säfssjön och det mesta på land är gjort. Vad som återstår är att koppla ledningarna till vattenverket.

Brolin berättar att kapaciteten flerfaldigas.

– I dag är kapaciteten i vattenverket 400 000 till 500 000 liter vatten per dygn. Nu ökas det till 1,8 miljoner liter. Och vattnet i åsen under Säfssjön kommer att räcka till, det visar de undersökningar som har gjorts.

Vattenverket byggs ut för att klara eventuell framtida expansion vid Säfsenanläggningen som ju bland annat planerar för ytterligare 3 000 bäddar.

När politikerna tog beslut om projektet fanns också en rejäl ökning av tvättgodset vid Fredriksbergstvätten med i bilden. Under våren 2010 anmälde landstingen i Uppsala, Södermanland och Västmanland intresse för att tvätta i Fredriksberg, men drog sig sedan ur av olika anledningar. Men skulle tvätten växa i framtiden så finns kapaciteten i vattensystemet.

På samma sätt kommer det att förhålla sig med avloppssystemet. Reningsverket är i dag dimensionerat för avlopp från motsvarande 4 800 personer men utökas till 5 714 personer. Fredriksbergs samhälle har cirka 600 invånare, men kapaciteten behövs för att klara att ta emot avloppet från eventuella kraftigt utbyggda anläggningar vid Säfsen Resort och tvätten.

– I somras fick vi klart med länsstyrelsens miljötillstånd för det utbyggda reningsverket. Vi valde att vänta på det tillståndet innan vi började utbyggnaden men i dagarna kör vi i gång med det och hoppas att allt är färdigt till årsskiftet.

Kostnaden för att förstärka vattenkapaciteten beräknades till 10 – 15 miljoner kronor men preliminära siffror tyder på att slutsumman möjligen hamnar strax under 10 miljoner. För reningsverket är kostnaden beräknad till ungefär 15 miljoner.

Kostnader som kan tillkomma i framtiden är dragning av vatten- och avloppsledningar till nybyggda områden vid Säfsenanläggningen.

– Nu är vi väl förberedda för framtida investeringar vid Säfsenanläggningen, sammanfattar Tommy Brolin den kommunala storsatsningen.