Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsovecka med frukostförsök

Hälsoveckan blev mycket lyckad i Gagnef.
– En rad aktiviteter har varit fullbokade, PåG noterade en 50-procentig ökning av antalet besökare och ett försök med skolfrukost föll så väl ut att det kan komma att fortsätta i någon form, summerar folkhälsoplanerare Torben Stenberg.

Statliga folkhälsoinstitutets hälsovecka "Ett friskare Sverige" blev en aktivitets- och folkhälsomässig framgång i Gagnef.

Inför veckan presenterade Torben Stenberg ett schema över veckans aktiviteter – och när han nu sammanfattar resultatet visar det sig att de flesta aktivitetsarrangörer är nöjda eller mycket nöjda.

– Floda frisörstuga och wellnesscenter hade fullbokat vid de flesta aktiviteterna; yoga, en "må-bra-dag", meditation. boot camp och en hudvårdskväll. Av elva deltagare i yogan ville nio fortsätta och därmed blir det en fortsättning, berättar folkhälsoplaneraren.

PåG Träning och Hälsa hade i det närmaste fullbokat under alla pass och under veckan ökade besöken med ungefär 50 procent.

– Väldigt många Gagnefsborna tar seriöst på motion och träning, säger PåG:s ägare Susanne Syrén som en kommentar till folkinstitutets uppgifter – baserade på en nationell enkätundersökning – om att invånarna i Gagnef är sämre än riksgenomsnittet när det handlar om fysisk aktivitet utanför arbetstid.

Skolorna och fritidsgårdarna har också ordnat hälso- och friskvårdsaktiviteter och vid Djurmoskolan har de äldre eleverna lett "rast-disco" på skolgården och tredjeklassarna haft "lektionsavbrott" för fysiska aktiviteter. Skolans har också bjudit på frukt och F-klassen har bjudit de lite äldre eleverna på fruktbuffé med exotiska frukter.

Kyrkskolan erbjöd frukost till samtliga elever och som mest var det mellan 50 och 60 frukostgäster. Försöket var så positivt att rektor Carin Ahlgren kommer att göra en mer noggrann utvärdering för att se om skolan framöver ska erbjuda eleverna frukost till självkostnadspris.

Bland de mer udda aktiviteterna märks en kulturhistorisk vandring i närheten av Sifferbo, där Georg Stenberg visade och berättade om flyttblock, gamla vargfångstgropar och kolning. Lisa Wedberg, Sifferboden, och Gunnel Stenberg serverade ekologisk äppelkaka, petterkaffe och lingondricka,

– Bland de önskemål som finns inför nästa års hälsovecka märks ett förslag om en mässa, ett slags kick-off för arrangemanget, berättar Torben Stenberg.