Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny seger och världsrekord för Högskolan Dalarna på Dellenbanan

/
  • Värdsrekordfarkost: Eximus III från Högskolan Dalarna.
  • Gänget som gjorde det.
  • Dalajubel. Studenterna på Högskolan Dalarna lyckades vinna tävlingen och dessutom slå världsrekordet.
  • Förberedelser inför tävlingen.
  • Klara för start. Överdelen lyfts på och färden kan börja.

Det bjöds på vimmel och festlig stämning när Delsbo Electric avgjordes i helgen. Och för Högskolan Dalarna slutade det precis som i fjol – med seger.

Annons

Det blev en het dag när årets upplaga av Delsbo Electric avgjordes. Fordonen som tävlade var byggda för att åka så energisnålt som möjligt. Komfort och utrymme var inte prioriterat. Då klämmer man heller inte in en luftkonditionering.

Liksom förra året vann Högskolan Dalarna med sitt för året nya fordon Eximus III som klarade testet på endast 0,632 Wh/pkm.

Dalalaget var därmed en hårsmån före Luleå tekniska universitets fordon Acus som körde de 3,36 kilometrarna med en energiförbrukning på 0,707 Wh/pkm.

Dalalaget hade följande lagsammansättning: Simon Emanuelsson, Karolina Gilén, Susanna Ottosson, Michelle Jansson, Abdullah Fakih, Tony Sömsk, Frida Nilsson Axelsson och David Lindfeldt.

De båda topplagen gav sig sedan på ett världsrekordförsök. Och Dalalaget lyckades slå föregångaren Eximus II:s rekord från i fjol så nu heter världsrekordfarkosten Eximus III med 0,657 Wh/pkm (watttimme per person per kilometer). Även Luleå var under det tidigare världsrekordet som Högskolan Dalarna satte i fjol.

Guiness World Records ska nu underrättas om bedriften.

Fotnot: Enheten för energimätningen är Wh/personkm (Watttimme per person per kilometer). Man mäter alltså hur mycket energi det används för att flytta 1 person per kilometer. Den totala användningen av energi divideras med det totala antalet passagerare. 

Mer läsning

Annons