Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups kan bygga sin vattenledning

Mark- och miljödomstolen ger tillstånd till Spendrups att dra en vattenledning från Loka till bryggerianläggningen i Hammarn. En pipeline säkrar verksamheten på orten men ger också möjligheter till exportsatsning.

Annons

Planerna på en vattenledning har funnits länge och 2009 började Spendrups på allvar diskutera anläggandet mellan tappstationerna i Loka och bryggeriet i Hammarn, mellan Grythyttan och Hällefors. Spendrups kommunikationsdirektör Mårten Lyth har tidigare sagt att planen är att spaden sätts i backen i februari 2017, om alla tillstånd blir klara. Förhoppningen är att ledningen kan tas i bruk innan 2017 är slut.

Nu ser det ut som själva anläggandet kan påbörjas. Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt har i en dom sagt ja till företagets ansökan.

Det beräknade vattenbehovt hos Spendrups ligger på totalt 617 000 kubikmeter per år. Ett medeluttag per dygn beräknas till 1 210 kubikmeter, vilket motsvarar 14 liter vatten per sekund.

Totalt rör det sig om en investering från Spendrups sida på 35 miljoner kronor. Vattenledningen är enligt plan 17 kilometer lång, startar vid en vattentäkt i Lungsnälven, är markförlagd och dras till ett kopplingshus. Från kopplingshuset läggs tre ledningar i marken till Torrvarpens strandkant. Större delen av ledningarna läggs på sjöbotten, 7,7 km placeras under vattenytan. Som lägst ligger den på 35 meters djup. Ledningarna ska under kontrollerade former sänkas till bottnen med hjälp av dykare. Betongvikter ska hålla dem på plats.

En rad olika bedömningar har gjorts av domstolen. Den sammantagna uppfattningen är att en vattenledning inte har någon större påverkan på varken natur eller miljö. Man godkänner den miljökonsekvensbeskrivning Spendrups lämnat in och säger att en vattenledning får anses ha flera miljömässiga fördelar jämfört med transport av vattnet i tankbilar.

Enligt tidigare uppgifter från Mårten Lyth rör det sig om runt 3 000 lastbilstransporter årligen, som genom en vattenledning kan tas bort. På sikt blir det en ekonomisk vinning för företaget och en klimatsmart metod, men man skapar också ökad säkerhet för Hällefors kommun som ort.

Vattenledningen gör det även möjligt för Spendrups vilja att expandera. I tankegångarna finns nämligen planer på export.

Samrådsmöten har hållits i olika omgångar utan att några käppar satts i hjulen. Yttranden har inlämnats bland annat från Sveriges geologiska undersökning, SGU, som inget har att erinra. Inte heller Bergslagens kommunalteknik, BKT, eller Länsstyrelsen i Örebro.

Domen kan överklagas och det ska då ske före 7 december.

Mer läsning

Annons