Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hållbara höstblommor

Regn och kyla har jagat in oss under sommaren, och under mörka höstkvällar myser vi också hellre inomhus.
Samtidigt står de ju där så fina i rabatterna – astrar och kärleksört, solhattar och busktagetes – långlivade och färggranna.
Om du knipsar blommorna innan frosten tar dem kommer kan det bli en fin bukett.
Här lär Ellinor Anger ut sina bästa knep.

Det är höst – morgondimman segar sig kvar, pelargonerna blommar en sista gång på fönsterbrädan och vardagsrutinerna fortsätter ända fram till julledigheten. Getingarna börjar krypa slött på fönsterrutorna och till och med myggen verkar förlora blodtörsten.

Astrar hör hösten till, en riktig mormorsblomma som många av oss minns som långlivade färgklickar i rabatterna, eller i vaser på kyrkogården. Själva namnet är grekiska för stjärna, de finns i många färger, men alla har de det gula ögat i mitten.

Det är dock ont om astrar i år, den blöta sommaren har inte behagat dem. Men hemma hos Anneli Blom Ericson har de trots allt trivts, floristen och systern Ellinor Anger visar hur man får till en luftig bordsdekoration.

Den som inte har astrar kan ju använda bukettekniken på allt annat som växer i rabatten – när Ellinor snabbt plockar ihop en bukett blir Pralins utsända särskilt förtjust i hur snyggt det är att låta en reva humle inrama buketten.

– Jag har alltid hållit på med blommor, började plocka i dikena redan när jag var liten, säger Ellinor Anger som kallar sig bondjänta, uppvuxen i Rensbo utanför Hedemora. Efter högstadiet och sommarjobb på Hildéns handelsträdgård gick hon en floristutbildning i Norrköping. Efter ett par års anställning i Avesta öppnade hon eget i Säter, och sedan i Hedemora, men det blev för mycket med två butiker. Nu driver hon Blomsterstugan i Hedemora, med inredning, kläder och blommor.

– Charmen med jobbet är årstiderna, jag tröttnar inte för det blir ju något nytt hela tiden, säger Ellinor Anger. Nu när vårens och sommarens pastellfärger börjar ta slut så njuter hon av höstbuketter i knallorange, mörkrött och chockrosa.