Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, Kurt Podgorski (S)...

/

...kommunalråd i Malung-Sälens kommun.

Annons

Ger du något nyårslöfte?

– Jag är försiktig med att ge löften, eller säga något som kan tolkas som löfte. Men nu ger jag ändå löftet om att erbjuda heltidsjobb till alla anställda inom sociala förvaltningen. Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet för de som så önskar. Vi börjar med de anställda inom sociala men på sikt ska löftet omfatta alla våra anställda. Det är viktigt att kommunen är en attraktiv arbetsgivare om vi ska få personal i framtiden.

Hur ser du tillbaka på 2011?

– Vi har stabiliserat kommunens ekonomi och den ser riktigt hygglig ut för de närmaste åren. Sedan är det många spännande utvecklingsprojekt i gång som fjällpaketet och SITE-projektet för utvecklingen av de stora fjälldestinationerna i vårt område och grannkommunerna i både Sverige och Norge. Vi har utökat samarbete med Högskolan, och vi har kommit i gång med en stor översyn av vatten- och avfallsfrågan i Sälenfjällen. Det är mycket betydelsefullt för den fortsatta utvecklingen. Även positiv landsbygdsutveckling som kooperativet Dalen i Sörsjön, och att vi fått till ett samarbete med jordägarna i Lima om ett nytt industrihus.

Vad var mest negativt under året?

– Två saker har etsat sig fast. Nedläggningen av persontrafiken på Västerdalsbanan, för där tycker jag att vi blev direkt lurade. Jofas varsel om nedläggning av en stor del av sin verksamhet i Malung, för Jofa har ett stort symbolvärde för bygden. Men än är inte sista orden sagda. Vi ska fortsätta att slåss för järnvägen, först och främst utveckla godstrafiken, och vi ska kämpa för att få Jofas ledning att tänka om.

Hur ser du på 2012?

– Vi har fått i gång ett konstruktivt samarbete med Vansbro som båda kommunerna kommer att ha nytta av. Att hållbart lösa länets största vatten- och avloppsverksamhet, som vi har i Sälenfjällen, är en utmaning för en liten kommun som vår. Men där är vi på gång och det nystartade bolaget för vatten och avfallsfrågor är en pusselbit på den vägen.

Mer läsning

Annons