Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå, Jimmy Sjölander...

...som håller traditionen levande med en musikaffär i Ludvika och tar vid efter Stefans Musik i samma lokaler på Storgatan.

Kände du inga tveksamheter med att starta eget?

– Jo, det gjorde jag. Först och främst beroende på den tuffa konkurrensen från näthandeln. Men jag kom fram till att ändå göra ett försök och gör inte jag det så skulle säkert någon annan ta chansen.

Vad har du sysslat tidigare?

– Jag jobbade något år hos min företrädare Stefan Eriksson och innan dess var jag plåtslagare och svetsare och montör hos Kurts husvagnar.

Flera handlare i Ludvika har problem och en del tvingas stänga. Hur ser du på Ludvika som handelsstad?

– Det stora problemet är att hyresvärdarna tar för mycket betalt för sina affärslokaler. För att vara en så liten stad är det en hiskelig hyresnivå i Ludvika. Då blir det svårt med lönsamheten. Sedan känner väl nästan alla branscher av näthandeln och Kupolen i Borlänge är en magnet för hela familjen. Det finns en liten procent av befolkningen som säger att man vill stödja den lokala handeln men när det kommer till kritan ser man i första hand till den egna plånboken.

Hur ser konkurrenssituationen ut när det gäller handeln med musikinstrument? Säljs det mycket över internet?

– Visst är det allt fler som handlar på nätet men det är som alltid inte lätt med service och reklamationer med det man köper över nätet. Då kommer man ofta till oss lokala handlare och beklagar sig och vill ha hjälp. Det kanske är något man borde ha tänkt på innan.

Vad är det mest efterfrågan på?

– I huvudsak akustiska gitarrer och strängar. En akustisk gitarr kan kosta allt mellan en tusenlapp och 50 000 kronor men lägger man 2 000 får man en hyggligt bra gitarr. De flesta tillverkas i Kina, Taiwan och Sydkorea. I Japan görs högkvalitativa gitarrer men de är i regel väldigt dyra.

I många hem står det pianon och samlar damm. Är det någon som frågar efter ett vanligt piano i dag eller ska det vara elektroniska varianter?

– Digitala klaviaturinstrument är så billiga och låter så bra att de konkurrerat ut akustiska pianon. Dessutom kan du ta ett digitalpiano under armen.

Som musikhandlare får man anta att du själv spelar ett eller flera instrument?

– Jodå, jag lirar gitarr (Fender Stratocaster) och jag och Stefan Eriksson spelar en hel del tillsammans på fester och andra tillställningar. Som gitarrist har jag lyssnat mycket på Eric Clapton och Gary Moore men det finns många skickliga i branschen.