Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Lars Fredriksson

Spelmannen och kulturpristagaren Lars Fredriksson ska turnéra ute i Europa.

Annons

När drar det igång?

– Jag reser ti- ll Belfort i Frankrike på fredag tillsammans med riksspelmannen Carina Normansson från Sala. Vi kommer dels att göra konserter tillsammans och på lördagen håller vi en spelkurs där deltagarna får lära sig spela låtar från Västerbergslagen plus lite annat.

– Bland fransmännen finns nämligen ett stort intresse för svensk traditionell musik. Även gamla svenska folkdanser som polskor upplevs som väldigt exotiskt där nere. En fransyska som tidigare varit i Sverige blir danslärare.

– Och på kvällarna blir det samkväm och då ska vi få tillfälle att lära oss en del franska låtar. Personligen tycker jag att den franska bourréen är mycket intressant.

Har du fler besök i Frankrike på ditt sommarprogram?

– Ja mellan 19 och 23 april kommer jag att vara i Marseille för att konsertera, hålla en låtspelskurs och även spela till dans, men då blir jag själv.

– Och i augusti åker jag och Carina till Auvergne och genomför motsvarande program som vi inledningsvis gjorde i Belfort med konserter, låtkurser och dans, så för mig blir det alltså tre vändor till Frankrike under den här perioden.

Vilka andra länder finns med i turnéplanen?

– Vi kommer att besöka Italien i slutet av juni för att medverka i en mycket gemytlig Italiensk musikfestival. Jag har även planerat att göra en Tysklandsturné i höst. Den gör jag tillsammans med en annan riksspelman, Ellinor Fritz från Hedemora, som nyligen tagit examen vid musikhögskolan i Göteborg.

– De planerna befinner sig ännu i sin linda men vi siktar på att få ihop något kring den 6 och 7 september. Allt hänger helt på kontakterna med arrangörerna.

Hur blir det på hemmaplan? Hinner du med några lokala event?

– Även om det blir fullt upp ska jag och "Kvillrorna" (Fredrikssons ungdomsmusiker) hitta på något när de har tid under påsklovet. Vi har även en del småspelningar i Söderbärke i sommar. Och i höst skulle jag gärna vilja att de får tillfälle att göra en konsert i någon av traktens kyrkor. Då ska vi även framföra en del klassisk musik. Jag har nämligen börjat skriva lite sådant också nuförtiden. Det tycker jag är kul.