Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå, Andrea Ewards...

... som kommer till Falun och Dalateatern med en föreställning baserad på Valerie Solanas Scummanifestet - en våldsam uppgörelse med patriarkatet.

Törs män se föreställningen?

– I början var det svårare att få män till teatern. Men nu har det vänt. Vi har haft över hundra utsålda föreställningar. De flesta, även män, blir väldigt lyckliga av att se föreställningen. Vissa ser den som ironi, andra är öppna för att ifrågasätta den maktstruktur som de tillhör.

Vad är din egen relation till texten?

– När jag läste den första gången för sju år sedan blev jag djupt provocerad. Jag kunde inte läsa klart. I dag ser jag den som en litterär revolution mer än något annat. Det är betydelsefullt att en kvinna skriver en text där hon inte är tydlig om hon driver gäck, är djupt allvarlig, ironisk eller insiktsfull.

Vad gör att den funkar för scen?

– Den skakar om och ifrågasätter invanda föreställningar. Den utmanar hur vi ser på saker. Och så är den väldigt rolig.

Teatern hotades efter premiären för ett år sedan. Har det varit tyst sedan dess?

– Det var en grej i våras, i övrigt har det varit tyst. Min uppfattning är att 97 procent av de som är negativa aldrig har sett föreställningen. Men överlag har vi fått väldigt positiva reaktioner och recensioner.