Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häktad för mordet på Pernilla

Det sex år gamla mordet på Pernilla Theorin kan vara på väg att klaras upp.
På torsdagen häktades en 36-årig man på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Den som nu häktats för mordet på Avestakvinnan Pernilla Theorin har tidigare figurerat i utredningen kring mordet.

Nya vittnesuppgifter har gjorde att mannen greps på nytt - och på torsdagen hölls häktningsförhandlingar mot den 36-årige mannen.

– Det var en viktig pusselbit som gick in och som vi inte hade en aning om, säger kammaråklagare Per-Göran Persson.

Falu tingsrätt beslutade att mannen skulle vara häktad - på sannolika skäl misstänkt för mord den 13 augusti år 2006.

Mannen kommer att sitta häktad eftersom det enligt tingsrätten finns risk för fortsatt brottslig verksamhet.

Det var natten till den 13 augusti 2006 som den då 31-åriga Pernilla Theorin hittades mördad i sin lägenhet. Mordet upptäcktes genom att hennes lägenhet brandhärjades.

Pernilla hade varit ute på möhippa med vänner på restaurang i centrala Avesta på lördagen den 12 augusti 2006. Hon hittades sedan död i sin eldhärjade lägenhet på söndagsmorgonen. Polisen misstänkte tidigt att branden var anlagd och inledde en förundersökning om mord.

Polisen hittade dna i lägenheten. Under en period satt också en person häktad som misstänkt för mordet. Mannen hade dock en förklaring till dna-fyndet: Han sa att han befunnit sig i Pernillas lägenhet - dock ej under mordnatten. Bevisen mot mannen höll inte då och han släpptes i mars år 2007.

Nu har dock polisen fått fram nya uppgifter och den i dag 36-årige mannen blev på nytt så intressant i utredningen att han i måndags greps och förhördes. Och i går häktades han på nytt.

Det är två åklagare tillsatta i ärendet: kammaråklagarna Per-Göran Persson och Kristoffer Magnusson.
Den 36-årige mannen försvaras av advokat Anders Ericson.

Nya vittnesuppgifter är bakgrunden till att 36-åringen nu misstänks igen.
– Vi har jobbat oförtrutet vidare i alla år. Efter många vädjanden dök det upp ett vittne som först inte trott att hans uppgifter var av betydelse, säger kammaråklagare Per-Göran Persson, till TT.
Vittnet har sett den misstänkte under den natt då kvinnan mördades.

– När han kom in och berättade det här för oss så var det en av pusselbitarna vi behövde som stärkte misstankarna. Det han har sett gör hans uppgifter väldigt intressanta, säger Persson om det nya vittnet.
Den mordmisstänkte har förhörts under hela veckan och konfronterats med vittnets uppgifter. Han nekar fortfarande till brott, precis som när han satt häktad under två månader i början av 2007. Då räckte inte polisens bevis för att hålla honom kvar.
– Men vi är inte framme än. Fortfarande är vi i behov av att folk som sitter inne med information hör av sig, säger Persson till TT.

Den häktade 36-årige mannen har tidigare dömts för grovt rattfylleri, misshandel och försökt till våldtäkt.

Våldtäktsförsöket skedde i juni 2008, knappt två år efter mordet på den 30-åriga kvinnan i Avesta.

Han dömdes på hösten 2008 till fängelse i ett år och fyra månader, men frigavs villkorligt i juni 2009.

Fler personer kommer att förhöras under veckan med anledning av de nya vittnesuppgifterna, men 36-åringen är den ende misstänkte.

Polisen har i ett pressmeddelande uppgett att man öppnat upp en tipstelefon:

"Utredningen är inte färdig utan det krävs ytterligare upplysningar varför polisen uppmanar alla, som på olika sätt vistats utomhus i de centrala delarna av Avesta samt området mellan rondellen i Bergsnäs och rondellen vid Hemköp under söndagsmorgonen den 13 augusti 2006 mellan kl 03:00 – 07:00 att höra av sig till polisen på telefon 010-567 21 00."

"Samma sak gäller personer som vistats inomhus, men som kan ha sett fordon eller personer utomhus mellan kl 03:00 – 07:00, eller som känner till någon annan person som kan ha upplysningar att lämna."