Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagström hett i höst

Hagström är fortfarande ett hett namn. I både Uppsala och Stockholm blir det evenemang med Hagströmtema inom kort.

Annons

Trots att tillverkningen vid Hagströms fabriker i Älvdalen och på andra håll är nedlagd sedan många år är Hagström fortfarande ett hett namn. Den stora Uppsala internationella gitarrfestival denna vecka kommer att ha Hagströmstema, berättar Mikael Jansson. Mikael har ett brinnande Hagströmsintresse och har skrivit inte mindre än två böcker om Hagström; "Musik för miljoner" som kom ut 2006 och "Superswede - Hagströms gitarrer 50 år". Han kommer sdjälv att hålla ett par föreläsningar under veckan, som brukar locka 5000-6000 besökare varje år.

Vid gitarrfestivalen, som invigs av Hagströminsamlingens i Falun frontfigur Lasse Åberg, kommer också Dalarnas museum att ställa ut en del av de många Hagström-gitarrer som man med insamlingens hjälp köpte av Arne Johansson för en tid sedan. Muséet planerar också en utbyggnad för att f plats med dessa gitarrer.

– Stornamnet i år är Allan Holdsworth, en av världens främst jazzrockgitarrister.

Sista helgen i oktober blir det också den stors, årliga gitarrmässan i Stockholm. Även där lär det bli det Hagströmstema.

– Sen får vi ju inte glömma Kalle Moraeus som spelar på sin röda Hagströmgitarr med kurbitsmålning i sitt tv-program från Orsa, säger Mikael Jansson.

Den nytillverkning av Hagströmsgitarrer som kom i gång för några år sedan har en rykande åtgång på de tillverkade instrumenten.