Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagaelever fick varsin bärbar dator

I går fick biträdande rektor Nils Pastuhoff känna sig som jultomten.
Han delade nämligen ut en varsin bärbar dator till förstaårseleverna på Hagagymnasiet.
– Målet är att samtliga skolans elever ska ha en egen dator inom snar framtid, säger han.

På Hagagymnasiet finns en plan för att samtliga elever och personal ska ha en varsin bärbar dator. Helst redan under nästa år.

I går togs första steget i projektet då 200 bärbara datorer delades ut till elever som går första året på samtliga program förutom

Handels och estetprogrammet, som får vänta lite längre på sina.

– Men de eleverna har mycket tillgång till en av datasalarna, säger dataansvarige Dan Nordlund.

Sedan i mars finns redan ett fungerade trådlöst nätverk på skolan som alla där får använda sig av fritt.

Inga extra pengar har hittills tagits till för att köpa in de 200 bärbara datorerna då man samtidigt minskat antalet på de datorer som redan fanns i skolans datasalar från cirka 400 till 200.

– Vi funderade länge hur vi skulle göra när vi inte har datorer att ge till alla samtidigt, men beslutade att vi skulle dra i gång i alla fall, säger biträdande rektor Nils Pastuhoff.

Han menar att det finns mycket pengar att tjäna genom att bredbandsuppkopplingar och leasing av datorer som man redan har i dag kommer att kunna sägas upp. Pengar som man kan lägga på fler bärbara datorer.

Enligt skolans utredning finns det mycket positivt att vinna studiemässigt med denna satsning. Bland annat är en effekt att det blir bättre kommunikation mellan lärare och elever och en egen bärbar dator främjar de individuella studierna.

Målsättningen är att samtliga elever och personal ska ha en varsin bärbar dator under nästa år vilket blir sammanlagt cirka 700 stycken. Tanken är att man utöver det ska behålla två datasalar med sammanlagt cirka 60 datorer.

De elever som i går fick hämta ut datorer måste ha med sig ett papper med föräldrars underskrift och fick sedan själva skriva på ett kontrakt med regler hur datorn skulle skötas.

Datorerna får eleverna ta med hem på kvällarna för att underlätta egna studier. Men när den inte används på skoltid ska den låsas in i särskilda plåtskåp med trådlöst nätverk.

– De skåpen skaffades vid ombyggnaden. I dem finns uttag så man även kan ladda sin dator där, berättar Nils Pastuhoff.