Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haddile måste få stanna

Upprördheten växer mot beslutet att utvisa den tvååriga flickan Haddile till Frankrike. Barnombudsmannen, BO, har fått många samtal och brev från människor som anser att utvisningsbeslutet är fullständigt orimligt. Barnombudsmannen kallar nu både Socialstyrelsen och Migrationsverket till överläggningar i hopp om att uppnå ett beslut om att flickan får stanna i Sverige.

Tack och lov är ärendet således inte avgjort. Migrationsverkets beslut har överklagats till Migrationsdomstolen. I domstolen kan det bli en helt annan tolkning av fallet. För det är inte alltid lagen som behöver ändras, när ett märkligt beslut fattats. När det handlar om humanistiska bedömningar, som här, är det viktigare att beslutsfattaren har gott omdöme än att lagen täcker upp alla eventualiteter.

Fallet har en så tragisk bakgrund att berörda myndigheter borde ge sig all möjlig tid för att fatta ett förnuftigt beslut med flickan bästa för ögonen. Tvåringens mamma, som har franskt medborgarskap, försvann i samband med födseln och flickan togs om hand i ett svenskt fosterhem. Mamman kommer ursprungligen från Algeriet, men var hon befinner sig i dag finns det inga säkra uppgifter om. Att i en sådan situation besluta om att förpassa barnet till Frankrike för omhändertagande vid ett barnhem är en orimlig svensk hållning, även om det skulle finnas lagliga skäl för en sådan handläggning.

I går hade fler än 100 000 svenskar i huvudsak via våra två största kvällstidningar engagerat sig i flickans öde. Deras krav är att tvååringen får vara kvar hos sin fostermamma i Broby i Skåne. Utan kunskap om att flickans biologiska mor verkligen finns i Frankrike och är beredd att ta hand om sitt barn som hon har undvikit under två år, kan det inte finnas någon rimlig förståelse för en utvisning från barnets trygga tillvaro i Sverige.

Utlänningslagen måste tolkas också utifrån humanistiska värderingar.