Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackare i rasismens tjänst

Annons

Röda Korset står för humanitet och alla människors lika värde. Det är därför inga konstigheter att Röda Korset uppmanade den falumedlem som uttalat sig främlingsfientligt att avsluta sitt engagemang i organisationen.

En frivilligarbetande medlem i Röda Korset uttalade sig mot invandring då hon jobbade på Kupan i Falun. Hennes kommentarer smygfilmades och publicerades sedan på organisationens Facebooksida.

Uttalande är särskilt olämpligt då Kupan uttalat är en öppen mötesplats där alla ska vara välkomna. Det skadar Röda Korsets kärnverksamhet om individer som arbetar i organisationen inte står för ett öppet samhälle. Alla är välkomna – kanske särskilt om man är eller har varit ett offer för krig, förföljelse och våld.

Snart efter att nyheten landade i andra medier blev Röda Korset utsatta för en cyberattack, som kraschade deras hemsida. De har också fått hatmail med rasistiskt innehåll. Organisationen utgår själva ifrån att attacken utlösts av den heta debatt som filmen skapat på bland annat nättidningen Fria Tider och sajten Avpixlat.

Förfarandet följer mönstret från tidigare hädelser där organisationer eller individer har tagit ställning för mångfald. Rasister hotar myndigheter och organisationer som står för andra värderingar än dem.

Ungdomsstyrelsen utsattes för hot på nätet efter att ha nekat Sverigedemokraternas ungdom stöd.

Vårdpersonal som protesterat mot Sverigedemokraternas arbetsplatsbesök har mordhotats.

Meddelandet från dem som genomfört dessa typer av attacker är tydligt. Personer och organisationer som arbetar för ett öppet samhälle ska nekas en plats i det offentliga samtalet.

Det är inte sällan som yttrandefriheten anförs som en grundpelare i olika rasistiska forum. Men denna hyllade princip gäller bara de likatänkande, för dem som tänker annorlunda ska yttrandefriheten istället begränsas.

Annons