Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Habiliteringsersättningen tillbaka

Efter 16 år har kommunen beslutat återinföra habiliteringsersättningen.

Annons

– Det är en seger för Falu FUBoch alla funktionsnedsatta som finns inom daglig verksamhet, säger Lars Jalkevik, rättsombud för FUB.

1998 avskaffade kommunen habiliteringsersättningen för funktionshindrade inom daglig verksamhet. För några år sedan återväckte Lars Jalkevik frågan om att återinföra ersättningen då han lämnade in ett medborgarförslag till kommunen.

– Socialförvaltningens tjänstemän rekommenderade socialnämnden att avslå medborgarförslaget, vilket nämndens samtliga ledamöter också gjorde, säger han.

Efter uppvaktning av några politiker började det svänga.

– Jag uppvaktade först tre s-politiker, bland andra kommunalrådet Susanne Norberg och socialnämndens ordförande Christina Knutsson som sa att de svängt i frågan och att de fått med sig V och MP, säger Jalkevik.

När frågan åter togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott visade det sig att även alliansens ledamöter ändrat uppfattning.

– När förslaget lyftes i fullmäktige var det ingen som tyckte något annat. Det är ju kul att se att politiker vill gå emot tjänstemännens beslut, säger Lars Jalkevik.

Krister Hälleberg är en av många medlemmar i Falu FUB som berörs av det positiva beskedet. Krister har arbetat som vaktmästare på Karlborns vandrarhem i många år med lönebidrag.

– Jag är glad och jag tror att många inom daglig verksamhet är det också, de har pratat mycket om det här, säger han.

Nivån på ersättningen är inte hög. Tidigare handlade det om 50 kronor heltid i daglig verksamhet och 25 kronor för halvtid. Habiliteringsersättningen ska införas 2014.

– Det är inte mycket pengar men för marginalen gör det mycket, säger Jalkevik.

Fotnot: FUB Klippan, för barn unga och vuxna med utvecklingsstörning.