Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieskolans intag stabilt i Malung

/
  • Sommarlov. Just nu är det bara den administrativa flitens lampa som lyser på skolan.  Foto: Kenny Ericsson Tällberg

Annons

Intaget på gymnasieskolan ser ut som det brukar ungefärligt och den nye rektorn Roger Pedersen har precis fått in en överblick på hur det kommande året ska se ut. Det blir ingen tekniklinje nästa år men i övrigt har man fyllt platserna till de flesta programmen.

- Det är ju preliminärt, men det ser bra ut. vi har överintag på tre program och runt 20 lediga platser på de andra som vi hoppas fylla inom kort, säger Roger.

De program där det fortfarande finns platser kvar är: Omvårdnad 2 platser, Handels, 3, Estetisk linje med inriktning mot rock, 3, Naturvetenskaplig, 4, Samhällsvetenskaplig, 2, samhälle med språklig inriktning, 2 platser samt damhockeygymnasiet som har 1 plats kvar.

Sammanlagt har det varit runt 130 sökande till skolan varav endast 81 kommer från hemkommunen.

- Det är ju något som skrämmer mig, av 144 elever i kommunen från Ungärde och centralskolan så är det 56 % som söker sig till andra skolor. Hälften av alla som gått på centralskolan söker sig bort, det är något som vi måste kolla över, säger rektor Roger Pedersen.

Siffran är dock densamma som föregående år då bara 44% valde att söka till Malung-Sälen gymnasieskola. En självklar anledning menar Pedersen är ju att skolan inte tillhandahåller alla utbildningar som finns. Programmen som finns är förutom de uppräknade; byggnads-, El-, Hotell och restaurang-, snowboard och alpina programmet.

- Det är nästa år som det kommer bli riktigt tufft, elevunderlaget är tunt under några år framöver så vi måste jobba hårt på att vara en bra gymnasieskola. säger Roger.

Till nästa läsår kommer det förmodligen bli så kallat "frisök" vilket innebär att kommunen måste betala kostnaden för eleven till den skola han sökt. Det betyder att eleven kan söka sig till en skola med exakt samma kursutbud vilket nu inte varit möjligt. Kommunen kan dock sätta stopp för inackorderingstillägget för eleven.

Just det är ett fenomen som redan finns i storstadsregionerna redan där man försöker ragga elever till sin skola med till exempel lånedatorer. Det utvecklas till att bli en sorts kapprustning mellan skolorna.

- Vi kommer tillsätta en speciell utvecklingsgrupp för detta, vi har redan tittat på de linjer där vi tappar flest elever som till exempel frisörlinjen. En sådan linje kommer kanske finnas här till hösten 2008 om det går som vi vill, avslutar Roger och tillägger att det är ett inspirerande nytt jobb han fått.

Mer läsning

Annons