Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymmen inte längre bara för biffar

Arnold Schwarzenegger fick killarna att börja med styrketräning på 1980-talet och tjejerna följde efter. I dag håller kvinnorna på att ta över gymmen. Bara i Borlänge är över 7 000 kvinnor inskrivna på gym.
– Det är framför allt kvinnor över 60 år som ökat markant, säger Ulrika Eriksson Gerbino på Atlantum i Borlänge,

1969 började Olov Hedman, ordförande i Borlänge Atletklubb, att träna styrketräning och tyngdlyftning. Han var då 14 år.

– Jag följde med några kompisar. Då var det bara killar och de flesta tävlade, berättar han.

Under 1980-talet började fler och fler söka sig till styrketräningslokalerna. Olov Hedman tror att filmerna med Arnold Schwarzenegger hade stor del i det.

– Många ville bygga sig som Arnold, men det var ju inte så lätt.

Även tjejer började med bodybuilding och klubben hade flera stycken som tävlade. Trenden var positiv för klubben som ett tag var uppe i 1 500 medlemmar mot dagens 250.

– Vi var ju helt ensamma då. Det fanns inga andra gym.

Att gymmen numera lockar så många människor och så många kvinnor ser flera som ett uttryck för den allmänna hälsotrenden i samhället.

– Men det handlar nog också om att se bra ut; man blir påverkade av massmedia och av att alla andra tränar, säger Lena Hedman.

Själv började hon med styrketräning för tio-femton år sedan för att kombinera motion med att träffa resten av familjen som höll till i Borlänge Atletklubbs gym i Maserhallen.

– Jag känner mig glad och pigg, starkare i vardagslivet och slipper värk. Men muskler vill jag inte bygga; jag vill vara smidig och stark.

I dag finns det ett stort utbud av gym. Bara i Borlänge med en befolkning på strax under 50 000 finns minst fem gym med cirka 13 000 medlemmar, varav ungefär 54 procent är kvinnor.

Andelen kvinnor som tränar på gym ökar stadigt. På Atlantum i Borlänge är en tredjedel av de cirka 4 000 inskrivna medlemmarna kvinnor, något som varit en tydlig trend sedan starten för fem år sedan.

– Vi får allt fler gymnasietjejer som tränar men framför allt är det kvinnor som är över 60 år som blir fler och fler, förklarar gymägaren Ulrika Gerbino Eriksson.

Varför tror du att just de börjat träna på gym?

– Jag tror att de tycker att det är skönt. De kan träna när de vill och anpassa träningen efter sina egna behov och förmågor. Dessutom kan de ju träna tillsammans med någon annan utan att alls vara på samma nivå.

– Jag tror också att de inser att gymträning är ett bra komplement till annan träning som löpning eller promenader.

På Friskis och Svettis ser man också att kvinnorna ökar stort, men de håller inte bara till i gymmet utan vill ha variation och väljer ofta att blanda pass, kondition och gymträning.

– Gymträningen i sig har ju också förändrats från maskiner och stora vikter till att man tränar hela bålen, använder kettlebells, t-rex-band eller tränar i grupp, säger Maggan Berglund som är verksamhetschef.

Hon ser en större hälsomedvetenhet hos alla grupper och att man även på äldre dagar numera kan börja med gym utan att ha tränat förut.

– För dem kan det passa extra bra att till exempel stärka knäna eller ryggen utan att behöva hålla på med hopp och studs, säger Maggan Berglund.