Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustafs fotboll blickar framåt

Planerna på en konstgräsplan i Mora by är i allra högsta grad levande berättar Gustafs ordförande Per Amund Ruth.
– Vi kör i gång så fort vi fått klartecken från kommunen, säger han.
Den gamla grusplanen på Morbyvallen ska breddas och bytas ut mot en fullstor konstgräsplan som flera föreningar kan nyttja, både för träning och matchspel.

Annons

Redan 2008 började Gustafs GOIF prata konstgräs på Morbyvallen. Konstgräset skulle kunna användas i princip året runt och delas mellan olika föreningar från Säters och Borlänge kommun.

– Det finns många lag runt omkring som vill ut på konstgräs, särskilt i mars och april då det är tjockt på Domnarvsvallen och svårt för lagen att få tider. Vi tror på full beläggning här, säger Per Amund Ruth, ordförande i Gustafs.

Stora Skedvi IK och Ulfshyttans IF nappade på idén. Tillsammans skrev de under ett medborgarförslag våren 2010 där de uppmanade Säters kommun att anlägga en konstgräsplan för fotboll i Mora By.

Medborgarförslaget har sedan dess legat lite på is, för några pengar för ändamålet har inte funnits i den kommunala kassan.

I våras lade Gustafs fram ett nytt förslag som går ut på att föreningen själv ska ansvara för byggnationen, ta ett banklån med Säters kommun som borgenär.

– Vi har hämtat in offerter från olika håll så vi vet vad det kostar, äger Ruth - drygt tre miljoner kronor.

Mycket pengar för en så liten förening att betala av.

– Ja, men vi räknar med hyresintäkter från andra föreningar, större bidrag från kommunen för skötsel av anläggningen och eget arbete. Det är nog inga problem.

Hur ställer sig Säters kommun till detta förslag?

– I grunden är vi positiva eftersom många klubbar skulle ha nytta av konstgräs, svarar kommunalråd Abbe Ronsten (S). Men vi har bara sett det ursprungliga förslaget och det avslog vi vid senaste fullmäktigemötet eftersom det nu finns ett nytt.

Ärendet ligger just nu hos gatuchef Andreas Mossberg:

– Jag väntar på kompletterande handlingar från Gustafs. När jag fått dem ska jag och kommunchef Stefan Lundqvist gå igenom ansökan.

Ordförande Ruth håller på att samla ihop alla papper:

– Jag hoppas hinna skicka in dem under veckan, säger han.

Hur stora är oddsen att det blir det konstgräs i Gustafs?

– Svårt att säga. Det beror helt på handlingarna och Gustafs tankar bakom projektet, svarar Mossberg.

– Som privatperson kan jag tycka att det är bra om Säter får en konstgräsplan eftersom många fotbollslag runt omkring kan få mer speltid. Det gynnar föreningslivet vilket gynnar kommunen. Men det måste förstås vägas mot andra behov.

Det är alltså grusplanen på Morbyvallen som ska förvandlas till konstgräsplan. Träd ska fällas och mark förberedas för en plan lika stor som områdets gräsplan - 65x105 meter berättar Ruth.

– Eftersom vi inte ska ha värme på planen behöver vi ha lite längre gräs så det blir mjukare och tåligare.

Det hörs röster som undrar om det är så klokt av föreningen att satsa så mycket pengar med tanke på den utveckling som varit under året.

Finn det några spelare kvar?

– Alla tittar på damlaget, men vi har gott om talangfulla ungdomar i föreningen, säger Per Amund Ruth.

– Titta bara på för vårt allsvenska flicklag som gick till final för flickor 17 år i Gothia cup, en final som direktsändes på TV och som de förlorade på straffar. De har dessutom vunnit både Dalecarlia cup och Svennis cup. Och nu är de i SM-slutspel för flickor 16 år.

Det har kanske inte gått så bra för damlaget som föreningen hoppats, men å andra sidan fanns inga planer på att följa med upp i superettan hävdar Ruth.

– Gustafs damlag blir istället kvar i division I, som i och med den nya organisationen blir något lättare kommande år. Det blir rätt nivå för våra duktiga tjejer som där får chans att utveckla sig.

– Vi har också mängder av pojk- och flicklag i föreningen. Framtiden ser bra ut för fotbollen i Gustafs.