Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldgruva blir koppargruva?

Northern Minerals gav nyligen upp hoppet om en guldgruva på gränsen mellan Säter och Borlänge och Eurasian Minerals som mutat in samma område tror att det kanske finns en koppargruva nere i berget.

När inmutningsrallyt gick för fem, sex år sedan mutades alla gamla gruvor i Bergslagen in. Med moderna metoder som med mätningar från helikopter identifierades flera nya områden.

Men Northern Minerals gav efter fem års prospektering upp inmutningarna Gumsberget nr 1, Vallberget nr 1, Vallberget nr 2, Säter och Borlänge kommuner och för Dalkarlsbogruvan nr 1 i Säters kommun. På dessa tillstånd på sammanlagt 1 753 hektar har företaget lagt ner tio miljoner och utfört en flygmätning på totalt 204 kilometer, utfört geologisk kartering och diamantborrat.

De hoppades ett tag under undersökningarna att man kanske hittat en guldfyndighet med inslag av silver, koppar, lite zink och bly men man hägg i sten och bolaget valde att inte förlänga inmutningarna och Bergsstaten har nyligen beslutat att undersökningstillstånden upphört.

Men det tog inte många dagar innan Eurasian Minerals Sweden AB mutade in området som nu ingår i jätteinmutningen Gumsberg-Forsbo nr 1 som också omfattar hela Säters centralort och ett jätteområde på 10 960 hektar i jakt på basmetaller.

Kanadensiska Eurasian Minerals har tidigare bara intresserat sig för mineraler i Norrbotten och nu vill man använda utrustningen klokare och de delar av året där vädrets makter och rennäringen stoppar undersökningarna i norr så vill man börja prospekttera i Bergslagen.

I ansökan om dispens från förbudsåret som Northern Minerals lämnat efter sig så skriver bolaget i ansökan att de planerar att börja borra efter att ha undersökt tillgängliga geologiska data.

"Det finns indikationer på omfattande kopparmineraliseringar inom området" skriver man i ansökan till Bergsstaten och man hoppas också att hitta nickel och silver.