Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guld-Siw sopar mattan med motståndarna

Den 1 maj fyllde Siw Engwall 70 år.
Något hon firade med fyrfaldig och gyllene mästarglans.
– Snart är hela byrålådan full av SM-medaljer, skrattar Siw som onekligen är Sveriges grand old lady i mattcurling.

Visserligen är hon ensam kvinna inom Borlänge Motion- och Idrottsklubbs lag i mattcurling. Det hindrar dock inte att Siw Engwall från Borlänge mer eller mindre sopar banan med motståndet såväl inom som utom länet.

På hennes meritlista finns också inte mindre än fyra stycken individuella SM-guld i damklassen samt dessutom ett flertal medaljer i lagspel. När årets SM-tävlingar i handikappidrott avgjordes i Växjö för en tid sedan stod, givetvis, Siw Engwall som slutsegrare i damklassen ännu en gång.

– Verkligen roligt. Att jag är ensam kvinna i klubben är lite synd, men å andra sidan tycker jag det är roligt att sätta även gubbarna på plats, skrattar hon.

Mattcurling började hon spela 1979 och sedan dess har stenarna man spelar onekligen glidit hennes väg. Mattcurling går i princip till som vanlig iscurling, skillnaden är att man spelar inomhus och att underlaget är en nålfiltsmatta.

– Vi behandlar stenarna undertill med lite silikon så att de glider bättre, annars är det mycket taktik i den här sporten, förklarar Siw som bevisligen behärskar både spelteknik och -taktik till fullo.

Nästa år ska SM I handikappidrott avgöras på hemmaplan här i Borlänge och såklart har Siw målsättningen att försvara det senaste SM-guldet.

– Det vill jag så klart göra, men det blir nog svårt för på hemmaplan sitter jag med i tävlingsorganisationen och då kan det vara svårt att fokuserar ordentligt på matcherna. Men jag ska göra vad jag kan.

Nu är Siw långt ifrån ensam att sprida guldglans omkring sig inom Borlänge MIK. Vid SM i Växjö tog klubben såväl guld som silver i lagtävlingen. I guldlaget ingick förutom Siw även Alf Rällsjö och Bernt Persson. I silvergänget spelade Kaj Rasmussen, Anders Broman och Hans Perlström. Som inte det vore nog fick klubben också pris som mest framgångsrika förening.

Inom klubben är överens om att mattcurling dels hjälper dem att hålla sig i trim, dels ger en viktig social samvaro.

– Vi tränar i Forssaklackskolan en gång i veckan hela vintern och även om jag av och till funderat på att lägga av så är det svårt. När vintern kommer och säsongen startar kommer suget och man är med igen, förklarar Siw som också passar på att fylla 70 år den 1 maj.

Något hon alltså kunde fira med ett stänk av äkta guldglans.