Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guld för Liss-Ellas – igen

Den lilla dalafabriken fortsätter att erövra den stora senapsvärlden.
Nu stoltserar Liss-Ellas senap med fler medaljer än någon annan deltagare i det inofficiella senaps-VM i USA.
Det blev ännu ett guld, det femte på sex år, och ytterligare tre medaljer.
– Det känns som ett stort ja. Verkligen yes, säger Olle Bengtsson.

Annons

Olle Bengtsson kallar det ett inofficiellt VM då ingen senapsfederation finns, och inte heller någon annan internationell tävling för senapsmakarna.

I stället anordnar National Mustard Museum i Wisconsin varje år The world wide mustard competition.

Olle Bengtsson och kompanjonen Liselott Dahlin kunde inte närvara vid prisutdelningen som hölls i helgen.

– Vi firade hemma med att äta skrei, en norsk torsk, och ha Lyckliga Blåbär till det, berättar Olle Bengtsson.

Lyckliga Blåbär är Liss-Ellas fruktsenap som för andra året i rad prisas med ett guld i klassen fruktsenap.

– Det här betyder att vi har flest medaljer av alla som deltagit. Lyckliga Blåbär fick en del uppmärksamhet i fjol. Men den finns i ett fåtal butiker bara. Nu kanske det blir fler.

Men med sammanlagt fem guld, fyra silver och sex brons under sex år, är det ändå inte tal om att luta sig tillbaka och konstatera att Liss-Ellas helt enkelt är bäst.

– Att vi vinner i år betyder att vi har varit riktigt bra, och man skickar inte in något som man själv inte tycker är bra. Jag vet att jag kan göra bättre.

Liss-Ellas framgång i tävlingen där senapsprodukterna från Dalarna sopar mattan med de franska och amerikanska jättarna ligger enligt Olle Bengtsson i att man använder sig av fantastiska råvaror från länet, noggrannhet i detaljer och mätinstrumentet smaksinnet.

– Det gäller att hela tiden smaka. Smaksinnet är inte objektivt men vi har riktigt bra smaksinne, kompetens och kunskap om hur man får fram bra smak.

– Ett bra smaksinne är ett väldigt känsligt sådant som man håller i trim genom att just smaka av hela tiden. Det är som med musiker som ständigt måste upprätthålla en kompetens. Låter de bli att öva under en vecka så märker publiken det.

Förutom guldet för Lyckliga Blåbär fick Söt och stark en silvermedalj i klassen honungssenap.

Liss-Ellas S-special tilldelades brons för i klassen söt och stark senap och ett brons blev det även för Senapsdressing i dressingklassen.

– Vi har fantastiska bär i Dalarna, och förutom blåbärssenapen har vi en lingonsenap. Vi tar nog fram en till bärsenap, men vi får se vilken, säger Olle Bengtsson