Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudrun Schyman – "Det är svårare att vara feminist på landsbygden"

Gudrun Schyman har varit på turné sedan början av året, och under fredagen kom turen till Borlänge och senare på kvällen Falun.
Hon gläds åt att Feministiskt initiativ startar om igen i Borlänge, men ser det som ett tecken i tiden. Trots att det är en mellanvalsperiod menar hon att det går väldigt bra för Fi.

Se TV-inslaget: Gudrun Schymar talar om sexuella ofredanden

Fi, Feministiskt initiativ, gick i måndags ut med att de vill ställa upp i kommunvalet 2018. Efter en längre tids tysthet satsar de på en omstart.

– Det är jätteroligt. Men det är inte bara här, våra opinionssiffror stiger. Det är väldigt mycket folk som kommer på mötena överallt, det är fler äldre och fler män. Det växer fram ett stort intresse samtidigt som det finns en stor besvikelse och frustration över hur politiken i samhället utvecklas, säger Gudrun Schyman, partiledare för Fi.

Under fredagskvällen höll Schyman så kallade "homepartyn" både i Borlänge och Falun. Lokalerna blev fullsatta i bägge städerna, och i Borlänge höll hon till i Högskolans kårhus.

Hon kallar mötena för folkbildning, och får alla närvarande att plocka upp papper och penna samtidigt som hon går igenom Sveriges politiska utveckling.

När hon kommer till nutid och den ändrade flyktingpolitiken kallar hon det för "den stora skammens tid". Hon får applåder och nedskrivna anteckningar i respons.

Fi anses generellt få större stöd i storstäderna. I riksdagsvalet 2014 röstade 2,4 procent av Borlängeborna på partiet medan 10,4 gjorde det i Stockholms kommun.

Att vara feminist ute på landsbygden menar Gudrun Schyman är betydligt svårare på grund av kunskapsnivå och normer.

– Det kan vara mycket tuffare att vara på landet, man blir attackerad och ifrågasatt på olika sätt. Helt enkelt för att kunskapsnivån är lägre om vad det handlar om.

– Det finns ju fördomar om vad feminism är, att det skulle vara någon form av manshat eller nåt sånt. De fördomarna sprids lättare ute på landsbygden. Det är svårare att bryta mot normer generellt, och i större städer är man fler som kan gå ihop, berättar Gudrun Schyman.

Läs också: Gudrun Schyman kommenterar SD-topps påhopp

Läs mer om Borlänge här.