Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grycksbo kan fälla hela Arctic Paper

Misslyckas Grycksbo bruk med att klara Handelsbankens finansieringsvillkor 30 september så riskerar Grycksbo att dra med sig hela Arctic Paper i fallet . Det framgår av Arctic Papers bokslutsrapportetr.

Arctic Papers ledning gör antagandet om coing cocern som det kallas på affärsjuridikspråk, alltså att man bedömer att företaget kommer att kunna köra vidare kommer att överleva.

– Styrelsen måste ju göra antaganden som försvarar going concern - annars måste de göra mycket större nedskrivningar än man nu gjort. Så nu har de sex månader på sig att ordna upp soppan, säger en bedömare av Arctic Paper som ställer sig frågan hur man under denna tid kan motivera bruksledning, övrig personal och vårda kundrelationer när det blir ytterligare ett stormigt halvår.

På pappret ser den polska Arctic Paperkoncernen ut att ha ökat försäljningen med 18 procent 2013 jämfört med 2012 men det beror på att Grycksbos ägare nu räknar förvärvet av aktiemajoriteten i massakoncernen Rottneros i bokslutet.

Försäljningen av papper rasade med 6,2 procent.

Arctic Paperkoncernens förlust efter alla nedskrivningar efter omvärderingar 2012 blev på 60 miljoner zloty och 2013 hela 183 miljoner zloty, 390 miljoner kronor.

Arctic Papers problem är flera, men Grycksbo bruk har varit för högt värderat och man har inte levt upp till avtalet med Handelsbanken

Under 2013 gjordes en stresstest 30 juni som resulterade i en nedskrivning av värdet på som omräknat gav koncernen en förlust som motsvarade en miljoner dag.

Arctric Paper har sedan gjort en ny omvärdering av Grycksbo den 31 december 2013 och gör nu ytterligare nedskrivningar.

Nästa nedskrivningsprövning är planerad till 31 december 2014.

För ett år sedan i mars 2013 lyckades Arctic Paper Grycksbo få till ett avtal med Svenska Handelsbanken om förlängning av lånen som nu förlängts till samma fristtid som gäller för koncernen, som finansieras av ett polskt bankkonsortium. Giljotinen faller den 30 september.

30 september måste Grycksbo uppfylla avtalen med banken och betala tillbaka den övertrassering som gjorts på lånen till Handelsbanken:

"Underlåtenhet att uppfylla villkoren riskerar att påverka hela koncernens likviditet och riskerar hela verksamheten " heter det fritt översatt från Arctic Papers financial statements.

Handelsbanken har flera lån till Grycksbo som redovisas till 330 miljoner kronor.