Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvor och döskallar för serietecknaren Daniel Thollin

När Daniel Thollin var liten stod han ofta på ön Sollen och funderade på vad den kvadratiska figuren som stack upp mitt i sjön Väsman egentligen var för något. Flera år senare blir minnet av detta inspirationen till historien i seriealbumet Deus Ex Machina: Fadern.

Två försvunna Ludvikapojkar och Väsman tömt på vatten. Så är startupplägget i Deus ex Machina: Fadern, som är den första delen i en trilogi av Ola Skogäng och Daniel Thollin. Ola Skogäng står bakom huvudkaraktären Theo, en antikvitetshandlare/detektiv i björnskepnad, och har tidigare gett ut flera album under samlingsnamnet Theos ockulta kuriositeter.

NLT träffade Daniel Thollin, född och uppvuxen i Gonäs, och pratade lite om samarbetet med Ola Skogäng och hur uppväxten i en småstad har påverkat hans kreativitet.

– Det var främst min idé att den nya boken skulle utspela sig i Ludvika. Allt började med att jag gjorde några skisser av Theo som jag skickade till Ola. Han hörde av sig och föreslog att vi skulle samarbeta med nästa bok.

Förutom Väsman porträtteras ett gammalt gruvtorn i Blötberget, som i historien flyttats närmare sjön.

– Jag har ändrat lite i traktens malmbrytningshistoria också. Tack och lov för konstnärlig frihet.

Daniel Thollin växte upp i Gonäs, en liten by med ett par hundra invånare. Intresset för serier kom tidigt, och att rita och skriva själv blev ett utlopp under ungdomsåren då byn kändes liten och händelsefattig.

– Jag drog som så många andra direkt efter studenten, berättar Daniel Thollin.

– Men småstadslivet är speciellt, och det är något som jag märker att jag återkommer till när jag bygger upp historier och skapar världar. Det är någonting med det där att alla känner alla. Ingen är anonym. Man är mer utsatt.

Vissa skulle kunna kalla det för trygghet också?

– Javisst, men jag antar att jag tenderar att se på det från en annan, mörkare, synvinkel, säger han och skrattar.

När han pratar om sin egen stil och varifrån han får inspiration tycks svaret inte oväntat.

– Jag tar intryck från dramaturgin och bildberättandet från gamla skräckfilmer. Det är mycket mörker och svärta. Sen har omgivningarna jag växte upp i absolut påverkat mig. De gamla gruvorna, sådant sätter i gång fantasin.

Han nämner även lokalskalden Dan Andersson som en stor inspirationskälla. 2012 släppte han och Ola Skogäng seriealbumet "Svart ballad", som bygger på känslan av dikterna i Dan Anderssons "Svarta ballader".

Till vardags jobbar Daniel Thollin som sjuksköterska. Att kunna försörja sig på serietecknande i Sverige är få förunnat. För honom blir det ett sätt att dryga ut inkomsten lite, även om den största drivkraften är att det helt enkelt är kul.

– Skulle pengarna spela roll hade jag lagt av för länge sedan. Jag har i alla fall friheten att välja de projekt som verkar kul och jag känner att jag brinner för.