Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvlig övernattning med berguvarna som grannar till frukost

Vid Stora stötens kant, med berguvarna som närmaste grannar – här finns det numera möjlighet att övernatta och äta frukost med gruvlig utsikt.
Det började med en camping i Småland. Nu tar Marie och Mats emot gäster i gamla Konstmästargården.

TV: Följ med in på Konstmästargården – kolla 1700-talstapeter och altan vid gruvkanten

Gården byggdes i början av 1700-talet som bostad åt Christopher Polhem som då var konstmästare vid gruvan, den som var ansvarig för konsterna, det vill säga hissanordningar, pumpar och annat mekaniskt – en sorts överingenjör.

– Kungen skickade hit honom för att modernisera efter det stora gruvraset 1689, han konstruerade en stånggång och ett hakspel, bland annat, berättar Marie Claesson som har fått läsa på om Falu gruvas historia sedan hon satsade på Gruvortens bed&breakfast tillsammans med sambon Mats Johansson.

De har haft fullt upp inför öppningen den 15 maj.

– När det ösregnat på Marie har det stänkt på mig, konstaterar Mats och skojar om att det blivit en riktigt blöt vår. Och han som hade tänkt dra sig tillbaka, köpa husbil och åka på fisketurer. Han har fyllt 61 och Marie är 58 år, och nu har skrivit på ett femårskontrakt.

För ingen av dem ville missa chansen när Stiftelsen Kopparberget ville ordna boende för besökare vid gruvan. För drygt 30 år sedan drev Mats och Marie en familjecamping vid en sjö i Småland, något som uppenbarligen gav lång och god eftersmak, för de är fortfarande sugna på besöksnäringen.

– Vi såg att det fick att ordna något riktigt fint i de här lokalerna. Jag ville ha ett bed&breakfast för att få mer kontakt med besökarna. I vandrarhem sköter alla sig själva, säger Marie som parallellt med värdskapet fortsätter att driva floristfirman Blå blommor i hantverkskooperativet Kopparträdet, som också ligger vid Falu gruva.

Mats Johansson arbetar på Stora Enso Skog, han utbildar skogsfolk i IT och står för support.

Konstmästargården ligger vid dagbrottet Stora stöten som bildades vid det stora raset 1689, och hålet finns ju kvar även om det blivit större när kanterna vittrat sönder under några hundra år.

Huset däremot är ombyggt, tillbyggt och flyttat flera gånger – senast 2008 släpade man den 250 ton tunga byggnaden 75 meter till dagbrottets kant, bort från ställverket som skrämt hyresgäster som varit rädda för strålning.

Rappen på den 42 meter långa byggnaden behövde repareras efter flytten, men timmerstommen höll.

Marie Claesson och Mats Johansson har jobbat hårt med renovering, köket är sprillans nybyggt, och gästrummen har klätts med kopior av 1700-tals-tapeter. De sju rummen är döpta efter olika konstmästare som bott här, och deras hustrur, för att få lite genusbalans.

– Vi har redan en hel del bokningar, säger värdparet som ser fram emot sommaren.

Konstmästargårdens historia i årtal

Gården uppfördes 1703-94 som bostad för konstmästaren, den som var ansvarig för de bergsmekaniska anordningarna.

Husen beboddes i början av 1700-talet av Christoffer Polhem, som innehade ämbetet 1700-1716.

Gården blev ombyggd 1870 och flyttad 1955.

1916 var sista året någon bodde här. Sedan dess har den använts som kontor för Stora Skog och mäss, bland annat.

2008 flyttades huset 75 meter bort från ställverket, det var svårt att hyra ut så nära högspänningen. Sedan dess har man haft tillfälliga hyresgäster.

Den 15 maj 2017 öppnade Gruvortens b&b.