Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvboom och geologi

Gruvindustrin växer kraftigt, men näringen har problem att rekrytera personal med rätt utbildning.
Förtroenderådet för Bergsprängningskommittén förlade sitt styrgruppsmöte till Dalhalla och Tällberg för att bland annat diskutera om Dalhalla och planerna på en Geopark och ett så kallat Meteorum.

Thomas Jacobs, projektledare för Meteorum hoppas att projektet och Bergsprängningskommittén, intresseorganisationg för gruv-, spräng- och bergsindustrin, kan samarbeta och dra nytta av varandra på flera sätt.

– Representanter för cirka 100 företag inom berg-, spräng- och gruvindustrin kom till Rättvik och Dalhalla för att hålla sitt styrgruppsmöte. Anledningen till att gruppen förlade sitt möte hit är att Lars Frändberg, kallad Texas, regionchef för det australiensiska Orica Mining Services, fördetta Nitro Nobel, har sina rötter i Rättvik och har harbetat inom kalkindustrin här, berättar Thomas Jacobs.

Lars Frändberg sitter också med i styrgruppen för Projekt Meteorum.

– Jag började min karriär här i Kullsbergs kalkbruk. Jag har varit verksam som bergsingenjör i 80 länder, men jag kom tillbaka till Östbjörka för två och ett halvt år sedan och fick kontakt med Thomas Jacobs och tyckte Projekt Meteorum är mycket intressant. Att utveckla intresset för geologi och är mycket viktigt i en tid då gruvindustrin upplever en riktig boom. Det öppnas gruvor överallt, inte minst här i våra trakter i Håksberg, Blötberget, Grängesberg och i Norra Sverige.

– Nya mineralförekomster utforskas och behov av utbildad personal för branschen är stort. Därför har vi i Bergsprängningskommittén och Rättviks kommun startat diskussioner med Luleå Tekniska Universitet och Bergsskola ni Filipsstad att undersöka möjligheter att förlägga ett geologiskt forskningscentrum här i Siljansringen som är en plats som är världsunik i geologiskt hänseende, säger Lars Frändberg.

Lars Frändberg anser att den unika miljö som finns i Rättvik och Siljansringen är lämplig för att skapa en geopark och i anslutning till den även ett geologiskt forskningsinstitut. Därför fanns väven en representant från Luleå Tekniska Universitet med under styrgruppsmötet i Rättvik.

– Vi behöver attrahera den nya generationen för den här typen av jobb i en bransch som expanderar kraftigt. Därför finns Jenny Greberg, lektor vid universitet med i Bergsprängningskommitténs Förtroenderåd.