Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvbolag överklagar bygglov för reningsbassäng

Grängesberg Iron AB har redan tidigare ifrågasatt Ludvika kommuns agerande när man gav Spendrups bryggeri tillstånd till den kraftiga expansionen i Grängesberg, något som bolaget hävdar inte är förenligt med järnmalmsförekomstens status som riksintresse.
Nu har GIAB på nytt opponerat sig.

Det av samma anledning och nu gäller det en utvidgning av Spendrups och kommunens reningsanläggning. GIAB har nämligen överklagat nämndens tidigare beslut om bygglov för en ny reningsbassäng med en kapacitet på 5 000 kubikmeter.

Men miljö- och byggnämnden, som hade ärendet uppe på sitt senaste sammanträde, anser att gruvbolaget inte är direkt berört av det som sker inom avloppsanläggningen, som finns på motsatta sidan av järnvägen, från Spendrups sett. Därmed är nämndens inställning att bolagets synpunkter inte ska beaktas.

I andra hand vill nämnden avslå överklagan.

Gruvbolaget hävdar däremot att man i högsta grad är berört och hävdar att även avloppsanläggningen ligger inom det område som är riksintresse för mineralutvinning, och hänvisar till Miljöbalken.

"Enligt dessa bestämmelser får inte kommuner och statliga myndigheter planera för, eller lämna tillstånd till, andra verksamheter inom berörda områden, vilka kan förhindra eller påtagligt försvåra en utvinning av mineralresurserna. Förbudet gäller till exempel för verksamheter som är känsliga för sprängningar, vibrationer, sättningar, rasrisker och annan påverkan som hänger ihop med pågående eller framtida gruvverksamhet", skriver GIAB i sitt överklagande.

Miljö- och byggnämnden påpekar i sitt beslut att hela Grängesberg mycket riktigt är riksintresse för mineralutvinning. Men det anser man inte ska innebära att kommunen är förhindrad att fatta beslut som kan påverka en framtida gruvbrytning ekonomiskt.

"Riksintresse är att se som en rekommendation", påstår nämnden.

I beslutet påpekas också att det medgivna bygglovet bara gäller en mindre och nödvändig tillbyggnad av reningsanläggningen.

Det blir nu länsstyrelsen i Falun som får ta över ärendet.

Kommunägda Grängesbergs gruvor AB (GGAB) ska bygga bassängen. Där är Ove Hellqvist vd och hans kommentar är följande:

– Vi håller på med att ta in fler offerter och jag räknar med byggstart tidigast 1 december. Vi ska ha ett möte på måndag, där vi ska ta ställning till byggstarten. Men vi har fått ett bygglov av kommunen och jag kan inte se att den här bassängen skulle ha så stor betydelse eftersom reningsanläggningen redan ligger där, kommenterar Hellqvist.