Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvbolag besviket efter beslut

– Det är ett ja till brytning men med många men.På Grängesberg Iron har man svårt att dölja besvikelsen över alla de begränsningar och garantier som länsstyrelsen ställer som krav för en återstart av Grängesbergs järnmalmsgruva.

Hos Grängesberg Iron AB, GIAB, var man på fredagen besvikna över det yttrande som länsstyrelsen Dalarna gjort till Bergsstaten på företagets ansökan om bearbetningstillstånd.

– Jag ställer mig frågan om det skett på korrekta grunder, säger John Thoweman, presstalesman hos GIAB som varit med ända sedan starten av Grängesbergsprojektet.
Grängesberg Iron har hittills lagt ned närmare 60 miljoner kronor på förberedelser och förstudier.

Ser du yttrandet som en spik i kistan?

– Det är en tolkning man kan göra men vi väljer ändå som att se det som ett ja till gruvdrift. Ett ja med många men. 

– För Grängesberg Iron är det positivt att länsstyrelsen tillstyrker en bearbetningskoncession för gruvan i Grängesberg. Vi ställer oss dock frågande till vissa av de förslag till villkor som ställs i yttrandet. 

– Man kan ifrågasätta om det är juridiskt lämpligt att i samband med en bearbetningskoncession ställa sådana villkor som normalt till stora delar hör hemma i kommande miljöprövning. Vi inväntar nu Bergsstatens tolkning av yttrandet.

På GIAB hade man hoppats att riksintresset för mineral skulle ha vägts in, men länsstyrelsen valde i stället att värdera riksintressena järnväg, riksväg 50 och riksintresset för kultur – Stora Hagen – i sitt yttrande till Bergsstaten. Länsstyrelsen vill vidga kulturintresset till stationen, som har ett arkitektoniskt värde.

GIAB hoppas på ett beslut hos Bergsstaten så snart som möjligt och företaget arbetar vidare med förberedelserna för ansökan om miljötillstånd för gruvverksamheten i Grängesberg, inklusive pumpningen av gruvan inför återuppbyggnaden.
Ansökan är planerad att lämnas in under våren 2013.