Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvan gör upp med gamla synder

Att de miljöfarliga utsläppen från Falu gruva har varit omfattande är ingen nyhet. Men nu ska falufolket informeras om alla åtgärder som gjorts.

– Att utnämnas till världsarv betyder att man satt stort avtryck för eftervärlden, både på gott och ont, berättar Christina Staberg, samordnare Världsarvet Falun.

När mätningar genomfördes 1992 kunde man konstatera att det varje år flödade 350 ton zink ut i Faluån. Det satte sina spår. Spår som kunde härledas hela vägen ut till Östersjön.

– Faluån och Tisken har inte ens haft ett fungerande ekosystem tidigare, men nu har det återhämtat sig sakteligen. En växt, Löktåg, utmärker sig och växer generöst i Tisken redan, berättar Stefan Tansbo, från miljöenheten hos Länsstyrelsen i Dalarna.

Efter att Faluprojektet genomfört sina åtgärder menar man nu att utsläppen minskat med 85-90 procent.

Och det är just det här som Falu gruva hoppas ska intressera faluborna under den internationella FN-dagen 24 oktober. Temat för i år är Hållbar utveckling.

– Det är viktigt att informera folk om att miljösituationen är förändrad. Därför bjöd vi in Stefan Tansbo som ska föreläsa om Faluprojektet, berättar Christina Staberg.

Ingarvsmagasinet, gruvområdet och gamla svavelsyrafabriken är de tre områden som man främst inriktat sig på att rena. I dag passerar 25-30 ton zink slussarna ut till Faluån.

– Helt rent kommer det aldrig att bli, metallerna tillhör Faluns natur, säger Stefan Tansbo.

Nästa år ska man göra ännu en grundligare undersökning av hur läget ser ut. Så här långt verkar det ha varit ett lyckat projekt. Stefan Tansbo uppskattar att utan projektarbetet skulle det ha tagit flera hundra år för naturen att själv rena sig från metallerna.

– Den är fantastiskt att se hur stor förändring det kan bli på en tidigare så förorenad plats, säger Lena Myrberg, kulturmiljöansvarig på Falu gruva.