Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruva ska anrika i Garpenberg

Wiking Mineral söker bearbetningstillstånd hos Bergsstaten för två gruvor som företaget vill starta i Gävle kommun.

Wiking Mineral planerar för två närbenägna gruvor, Sörtärnan och Vinfall utanför Gävle och vill anrika sin malm i Bolidens anrikningsverk i Garpenberg.

Bolaget vill bryta en antagen malm på sammanlagt 407 000 ton med 2,9 - 3,2 procent bly, 8,2 - 8,5 procent zink, 53-54 gram silver per tonsilver och 0,3 procent koppar. Vinfall är tänkt att brytas i dagbrott och den andra gruvan som en underjordsgruva med ramp ned till 100 meters djup

Enligt en tidigare beräkning beräkningen uppgår det totala kassaflödet från malmbrytningen före malmtransport och anrikning till 150 miljoner och kostnaderna för malmtransport, anrikning, investeringar och miljöåtaganden uppskattas till cirka 70 miljoner kronor .Gruvans livslängd beräknas med befintlig mineraltillgång uppgå till minst fem år med goda förutsättningar till förlängning.

Utgångspunkten är att den brutna malmen skall transporteras till ett externt anrikningsverk för vidareförädling. Wiking Mineral har framfört en förfrågan till Boliden om möjligheten att anrika malmen i Garpenberg.