Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruppboende i Borlänge granskas ännu en gång

Socialstyrelsen har beslutat genomföra en inspektion på ett gruppboende i Borlänge.
Detta efter en anmälan från en anhörig.
När boendet granskades av länsstyrelsen för några år sedan fick kommunen allvarlig kritik.

Annons

För några år sedan riktade länsstyrelsen allvarlig kritik mot omsorgsnämnden för missförhållanden på ett gruppboende i Borlänge kommun. Omsorgsnämnden klandrades för att ha låtit missförhållanden pågå under flera år.

Nu inleder Socialstyrelsen en ny granskning av samma boende. Detta efter en anmälan från en anhörig.

– Problemen har det tagit fart igen, säger den anhörige om situationen på boendet.

– Man beter sig hur som helst mot de boende och som förälder har man ingen insyn alls. Det är hemskt. Jag vill bara att de ska ha det bra.

Den anhörige riktar skarp kritik mot förhållandena och Socialstyrelsen inleder en tillsyn. Inspektionen på gruppboendet genomförs under slutet av november.

I anmälan anförs bland annat att lås satts på kylskåp.

– Till och med i lägenheten har lås satts på skåp, berättar den anhörige och säger att boende måste gå och be personal att låsa upp för att kunna ta sig en bit tunnbröd.

– Då låser de upp och tar fram två bitar tunnbröd. Sedan låser de igen, precis som på en gammaldags institution. Sådant här får inte förekomma idag, säger den anhörige till tidningen.

Hon berättar att de boende ska hålla sig inne hos sig - och personalen vara i det stora gemensamma utrymmet.

– Så får det inte heller vara. Det påminner om en institution som det var förr i tiden.

Den anhörige har även hört hur en personal, när boende frågat om lov att sitta i köket, tvingats att gå in till sig, "du vet vad vi har bestämt". En boende ska också ha blivit kallad för "ful gubbe".

– Det visas ingen respekt alls, säger den anhörige och berättar att boende inte får tända en lampa, inte heller dra ned en persienn.

Samtidigt betonar den anhörige att det finns personal som verkligen månar om omsorgstagarna och gör allt för att de ska ha en bra miljö.

Hos Socialstyrelsen har anmälan väckt en hel del frågor. Därför har beslut tagits om att inte enbart begära ett yttrande från kommunen, utan att en inspektion ska genomföras inom kort.