Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grundavgifterna för avfall återbetalas inte - kommunalrådet vill se en rättspraxis.

I våras hotade det kommunala avfallsbolaget Vamas med kronofogden om folk inte betalade grundavgift. Nu hävdar Arnold Joos att beslutet är inte enligt lagen och anser kommunen ska betala tillbaka.
– Nej, det går inte, då skulle vi göra fel, säger Kurt Podgorski, kommunalråd.

Det var under våren som det kommunala avfallsbolaget, med stöd av ett beslut i kommunfullmäktige, började kräva in grundavgifter för alla fastigheter i kommunen, där det skulle kunna gå att övernatta. Adressregister och underlaget visade sig vara dåligt. Dels fick fastighetsägare som inte hade någon byggnad kvar faktura och det fanns även de som kom undan helt.

Det som retade mest var trots allt att vissa fastighetsägare kunde får ända upp till fem fakturor för olika fäbodar.

– Vi kunde då konstatera att det fanns de som skulle betala trots att de inte varit vid sin fäbod på åratal, konstaterar Börje Cedeskog, Lima Besparingsskog.

Det var runt ut sagt ett ramaskri i bygden och flera vända sig till Lima Besparingsskog och ville ha hjälp, vilket de beslutade att försöka göra.

Samtidigt hade Orsa kommun beslutat att bara en grundavgift skulle tas ut. Detta överklagades av en privatperson som ansåg att alla som hade hus skulle betala. Förvaltningsrätten har tittat på saken och hävdar att det är fritt fram för Orsa att bara ta ut en grundavgift, oavsett hur många fastigheter som man äger.

Nu vill man applicera detta på Malung-Sälens kommun, men det anser inte kommunalrådet är direkt överförbart.

– Jag hoppas att detta blir överprövat så vi kan få klara riktlinjer för vad som gäller, säger Kurt Podgorski.

Men Arnold Joos, boende i Malung har försökt reda ut om beslutet som ligger bakom avgifterna har gått rätt till och enligt honom har mötet där beslutet togs, inte varit utlyst i laga ordning.

– Det har inte kungjorts på rätt sätt, i lagen står det att mötet ska utlysas i lokalpressen och då räcker det inte med att ha en annons i ett lokalt reklamblad, hävdar Arnold Joos.

Det ska enligt honom vara utlyst minst fyra veckor innan.

– Att bara skriva att soptaxa ska höjas räcker inte hellerm, poängterar Arnold Joos.

Han och besparingsskogen har nu i dagarna lämnat in en skrivelse till kommunen där de ser till att ta om besluten och dessutom betala tillbaka de pengar som de skrämde folk att betala.

– Vi anser att det gått rätt till, men det kanske är bra att få även detta juridiskt prövat, säger Kurt Podgorski.

Den grundavgift det handlar om ligger på 602 kronor om året och för vissa har det inneburit att kostnaden blivit över 3000 kronor om året.

Även Björn Sjöström, vd för Vamas har sökts, men han har inte varit tillgänglig. Det var han som var med och skrev brevet där de hotade de som inte betalade med kronofogden och processer i tingsrätten.