Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grovt övertramp i naturen efter avverkning i Älvdalen - anmält till Skogsstyrelsen

DT följde med Daniel Palm från Skogsstyrelsen när han skulle följa upp ett tips om en avverkning som gått snett i Älvdalen.
– Det här är ett övertramp i sin grövsta karaktär, berättar han vid platsen.

Ungefär tre kilometer söder om Mångsbodarna står Daniel Palm i en sänka på en halvmeter. Han befinner sig i det ena diket av två, skapat av en skogsmaskin, och urgröpningarna sträcker sig framåt ungefär 40 meter och korsar en bäck i området.

– Det här är helt galet, säger Daniel Palm, och hoppar upp ur fåran.

Det hela började dock långt från skogen när Daniel Palm, annars verksam inom Skogsstyrelsen i Älvdalen, fick ett tips om att något inte stod rätt till i området efter att en avverkning hade skett.

– Får man signalen av uppgiftslämnaren att något är allvarligt har skett är det vår skyldighet att kolla upp det, säger Daniel Palm.

Det första han såg när han beträdde området var positivt. Under avverkningen hade man tagit hänsyn till naturmiljön. Man hade skapat värden för framtiden. Enstaka, utspridda träd står kvar i området. Likaså har man sparat döda träd, skapat högstubbar, undvikit att köra sönder en högstubbe, skapat en dunge, och så vidare.

– Man har skapat förutsättningar för svampar, insikter och fågelliv. Det har man verkligen funderat kring och gjort rätt, säger Daniel Palm, pekar sedan mot de två djupa spåren, och fortsätter:

– Men det där är helt galet. Här har man hoppat 20 år tillbaka i tiden. Man har inte tänkt efter för fem öre och helt struntat i våtmarker och vattenmiljön och hur den ska skyddas. Det är mot lagen. Det är mot miljöcertifieringen, säger Daniel Palm.

Man kan köra över myrar och våtmarker förutsatt att man först förstärker marken.

– Men jag ser inte ett spår av att man lagt ut ris, grenar, toppar eller något. Man har kört direkt mot våtmarken och skapat diken som går rakt ned i bäcken, säger Daniel Palm.

Därmed dränerar man våtmarkens vatten uti dikena som rinner ned i bäcken. Finpartiklar från våtmarken hamnar då i vattendraget och påverkar livsmiljön negativt.

– I det här grumliga vattnet finns mycket organiskt material. Det innehåller tungmetaller där kvicksilvret är den giftigaste. Det kvicksilvret rinner nu ut i Vanån och systemen nedströms. Det påverkar nervsystem och förmågan att reproducera, säger Daniel Palm, och påpekar att det först drabbar fiskarna, men likaså alla de däggdjur som äter fiskarna.

Är det en vanlig skada vid avverkningar?

– Det kan jag inte påstå. Möjligtvis för tio år sedan. Men skogsbruket har gjort en generell stark upphämtning, utbildat sig och börjat ta hänsyn. Det här är ett ordentligt avsteg, säger Daniel Palm.

Kan det inte röra sig om okunskap?

– Absolut inte. Det är väldigt få skogstjänstemän och maskinförare som inte vet hur man ska göra, säger Daniel Palm.

Någon direkt påföljd blir det dock inte. Kruxet är att Skogsstyrelsen bara kan ge böter om de i förväg, innan avverkningen påbörjats, skrivit ett förbud mot de övertramp som eventuellt kommer att ske.

– I den här avverkningsanmälan har man inte uppmärksammat det.

Något bakvänt, menar Daniel Palm, men vad han nu kan göra är att skriva ett förslag kring hur skadan ska repareras. Skogsstyrelsen har annars i flera år utbildat skogsbolag just för att det här inte ska hända.

– Det här är trist. Det roliga är att det är bättre på många platser. Men det här är ett övertramp i sin grövsta karaktär.

Daniel Palm vill inte peka ut det aktuella skogsbolaget bakom avverkningen då han anser att skadan påvisar ett systematiskt fel inom skogsbruket. Men enligt en avverkningsanmälan är det Fiskarheden som låg bakom trädfällningen. De berättar att de ser allvarligt på händelsen och kommer nu att utreda vad som har hänt.

Läs mer:

Fiskarheden: "Kommer nu utreda vad som har hänt"

Skogsägare fick lära sig att skydda bäckar

Skogsbruket och skogsstyrelsen vill föra bättre dialog