Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grötlunch och spännande mathistoria

Ett 40-tal personer kom till Svärdsjö församlingsgård för att umgås och avnjuta diakon Ingela Blomströms julgröt.

Annons

Volontär Lena Harnesk var också med och ansvarade för köket. Pastoratets kamrer Karin Norling berättade om Team Rynkeby, som samlar in pengar till Barncancerfonden.

Karin samt ytterligare två personer från Svärdsjö kommer att cykla till Paris i sommar. Team Rynkeby finns i åtta länder och började i Danmark. Uppgiften är att samla in pengar för barn som har det svårt och till Barncancerfonden.

Under grötfesten deltog diakon Kristina Björklund från Bjursås. Hon berättade om mat i biblisk tid under 2000 år. Hon nämnde att den äldsta kokboken var på lertavlor som skriftvittnesbörd från cirka 1700 före Kristus. Enligt bibeln var det måttligt intag av kött, det var mest fågel och fisk. Man blandade inte mjölk och kött ”ej koka en killing i dess modersmjölk”. Det fanns tre olika produkter av mjölk som motsvarar vår youghurt, keso och getost, även vasslan tog man reda på. Det fanns också något som hette ”ur”, en blandning av smör och ost.

Kristina Björklund berättade vidare om olika spannmål såsom dinkel. Besökande fick även se hennes prover på olika ingredienser.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel