Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för samgående mellan Gefleortens och Arla

Konkurrensverket gav sent på onsdagen sitt samtycke till att Gefleortens och Arla går samman.

Mer för dig som pluskund:

Handlare höjde priset på mjölken – pengarna gick direkt till ortens mjölkbönder

Kunderna strömmar till Siljansnäs för superlokalproducerad mjölk

SÅ KÖPER DU PLUS

I juni i år kom beskedet att Gefleortens Mejeriförening och Arla Foods var överens om ett samgående.

Läs även: Gefleortens Mejeri vill gå ihop med Arla

Läs även: Gefleortens Mejeri går samman med Arla

Och nu ger Konkurrensverket tummen upp till samgåendet, som de inte bedömer kommer hämma konkurrensen i stort på den svenska mejerimarknaden.

– Jag är självfallet båda glad och lättad över Konkurrensverkets besked. Vår målsättning har hela tiden varit att i god tid trygga stabila och långsiktiga villkor för medlemmarnas mjölkproduktion samtidigt som varumärket och mejeriet fortsätter att utvecklas. Jag hoppas och tror även våra kunder och konsumenter ser att detta var det allra bästa som kunde hända oss i nuläget, säger Thomas Lundgren, ordförande för Gefleortens mejeriföreing, i ett pressmeddelande.

Samtliga mjölkbönder i Gefleortens får nu möjlighet att bli medlemmar i Arlas mejerikooperativ, som ägs gemensamt av 11 200 mjölkbönder i Sverige och norra Europa.

– Vi på Arla jobbar hela tiden för att uteckla mejerimarknaden oavsett var vi är verksamma. Vi ser även ett behov av mer svensk mjölkråvara de kommande åren av både konventionell mjölk och ekologisk. Här kommer samgåendet bli en viktig pusselbit i den ambitionen, säger Arla Foods ordförande Åke Hantoft.

Arbetet med att integrera Gefleortens med Arla påbörjas inom kort. Medarbetare i Gefleortens blir då anställda i Arla samtidigt som Arla tar över varumärket samt ägandet och driften av mejeriet i Gävle.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android