Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gröna och vita band för den som vill gå riktigt långt

En tur på skidor eller en liten vandring gör många, men det finns alltfler som inte nöjer sig med en kortare tur. 72 personer har vandrat eller åkt skidor från Grövelsjön till Treriksröset, eller tvärt om. En tur på 130 mil längs den svenska fjällkedjan och fler blir det som under sommaren slår handen på dörren på fjällstationen i Grövelsjön eller når Treriksröset efter genomförd vandring och får sitt namn på "Wall of fame" i Grövelsjön.

Den som genomför turen på vintern klarar av fjällkedjans "Vita band" och sommarens vandringstur ger statusen "Gröna bandet". Sedan går det också att paddla längs hela kusten från Strömstad till Haparanda och då handlar det om "Blåa bandet".

– Idéen till det här fick vi när vi 1997 skidade, cyklade och paddlade hela sträckan. Då fanns redan det blåa bandet. 2010 genomfördes den första upplagan av Vita bandet, berättar Annica Ideström, som tillsammans med maken Torkel lanserade fjällkedjans alternativ till kustens Blåa band. Det i samband med invigningen av Wall of fame på STF i Grövelsjön, för de som klarat av att att genomföra Vita- och gröna bandet.

Sedan 2010 har 36 personer klarat av Vita bandet och lika många det Gröna bandet.

– Vi trodde aldrig att det skulle bli så många som vandrar eller åker skidor, säger Torkel Ideström.

En som inte nådde målet i Grövelsjön, men väl hamnat där, är Niclas Bentzer från Sundborn, idag sportchef på STF i Grövelsjön.

Jag och David Erixon från Jönköping startade i Grövelsjön och gick i mål vid Treriksröset den 24 april 2014, berättar Niclas.

Den prestationen finns nu dokumenterad på STF i Grövelsjöns "Hall of fame" eller snarare "Wall of fame".

Med stolthet pekar Niclas på nummer "17" på tavlan vid entrén till STF. Där står hans namn som nummer 17 av de 36 som genomfört en godkänd expedition.

– Ofta är det lite bättre att starta här och gå mot norr när det gäller väder, snöförhållanden och ljus, berättar Niclas.

– Samtidigt är det roligare att gå i mål och lägga handen på dörren på Fjällstationen. Här går det då att få en välkomstmiddag och bo bekvämt, medan Treriksröset ligger närmare två mil från Kilpisjärvi på finska sidan.

Nummer 27 och 28 att klara Vita bandet var Mimmi Persson från Älvdalen och Ida Nordin från Rättvik. Den tredje mars 2015 stratade de sin tur från Grövelsjön mot Treriksröset. 31 dygn senare nådde de målet.

– Det var som att möta en bekant när vi åkte ner från backen mot Treriksröset och såg gränsröset, berättar Mimmi.

– Känslan då var att vi ville vända om och skida tillbaka. Det var en så fantastisk upplevelse att fa vara ute på fjället och få uppleva den absoluta stillheten, men också busväder, berättar Mimmi, som jobbar som områdesansvarig för Svea skog.

Nu planerar hon en ny tur tillsammans med kompisen Ida, som numera jobbar som idrottslärare i jämtländska Lit.

– Nog ska det bli en tur till, men vi vet inte riktigt vad vi ska göra. Sedan gäller det att få tid för det och kunna pricka in en ledighet.

Två av dem som startade vid Treriksröset den här sommaren är tvillingsystrarna Erika och Linnea Nilsson-Waara. Den 18 juli inledde de vandringen mot målet, STFs fjällstation i Grövelsjön, 130 mil längre söderut som de ska nå senast den 11 september.

Tolfte augusti var de halvvägs. I mitten av augusti har de klarat av Lappland och nått Jämtlands fjällvärld.

Båda tjejerna är sjukgymnaster och Linnea studerar för närvarande till fjäll- och äventyrsledare i Älvdalen. Erika är dessutom personlig tränare.

– Vi har alltid gillat att vara ute i naturen och på senare år har vi börjat att upptäcka fjällvärlden. För min del har sedan fjäll- och äventyrsutbildningen gjort att jag på allvar fått upp ögonen för den fantastiska fjällmiljön, säger Linnea, när tidningen når henne på telefon i den svenska fjällkedjan.

Erika och Linnea nöjer sig inte med att enbart vandra, under sommaren ska de också bestiga den högsta fjälltoppen i varje fjällandskap, Kebnekaises sydtopp, Storsola, Helags och Storvätteshogna.

– Kebnekaise klarade vi av direkt innan vi började vandringen och vi hoppas också hinna med Storvätteshågna när vi kommer till Dalarna.

Hoppas hinna, beror på att Linnea har en skolstart i Älvdalen som hon ska hinna fram till.

– Vi måste vara i Grövelsjön senast den 11 september, den 12 måste jag vara på skolan för då ska vi på glaciärutbildning!

De två följer en plan när de vandrar, med start klockan fem varje morgon.

– I snitt går vi mellan två och fyra mil, vi vilar en dag i veckan och vi lyssnar hela tiden på kroppen. Vila och sömn är viktigt och så gäller det att vara rädd om fötterna och tejpa ordentligt för att slippa skavsår, säger Linnea.

Packningen är noggrant beräknad.

– Vi bär 18-19 kilo när vi bär som mest, men försöker hålla den till 12-13 kilo. Vi har bantat den så mycket det går som att såga av halva skaftete på tandborsten, skippa handtaget till hårborsten och så delar vi på vadarkängorna, ett par får räcka.

Genom att använda 13 depåer efter vägen kan förråd av mat och annat nödvändigt fyllas på.

Båda Erika och Linnea har spelat fotboll på hög nivå, men de båda spelar också musik och underhåller som trubadurer på än högre höjd.

– Vi spelade STFs fjällstations allsångskväll i Saltoluokta och i slutet av september ska vi vara med på spela när det är Höstglöd på STFs fjällstation i Grövelsjön, berättar Linnea.

För de som vill följa systrarnas vandring eller andra som nu är ute och vandrar Gröna bandet går det att se var de befnner sig genom Gröna bandets hemsida, www.vitagronabandet.se, och därifrån till de som vandrar, som har egna hemsidor som Erika och Linnea. Deras nödsändare visar också var de för stunden befinner sig.

27 vandrare har under sommaren gett sig i kast med vandringens Gröna band, att till fots vandra sträckan Grövelsjön-Treriksröset eller tvärtom. 19 är kvar och vandrar i slutet av augusti, medan i mitten av augusti hade åtta tvingats bryta utmaningen.

Att starta i Grövelsjön eller gå i mål, må kvitta. Den nya "Wall of fame" vid entrén till STF Grövelsjön visar var den svenska fjällkedjan börjar, men är också målet för många vandrare, som Linnea och Erika Nilsson-Waara.