Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripenplan fick splitterskador vid övning

Ett gripenplan skadades av splitter vid en skjutövning på Trängslet skjutfält i somras.

Annons

Flygplanen ingick i en rote som övade med skjutning mot mål på Trängslets skjutfält. Vädret var besvärligt och flera av de planerade momenten fick avbrytas.

Piloten, som bedöms som mycket rutinerad, kunde dock genomföra fem anfall med 20 skott i vardera anfall. Vid tre av de fem anfallen underskreds det säkerhetsavstånd som finns för splitter. Det har lett att flygplanet, ett JAS 39C Gripen med nummer 251, fick splitterskador och tvingades efter undersökning att lagas av Saab i Linköping.

Själva övningen genomfördes i besvärligt väder och flygsituationer under passet beskrevs av piloten som "på tröskeln av vad han kan vid denna typ av anfall".

Efter avslutad skjutövning återvände gripenplanen till Malmens flygplats i Östergötland. Det var där som tekniker upptäckte skadorna på flygplanet.

I sin rapport beskriver piloten sin besvikelse över de skador som planet orsakats genom ett felaktigt beteende. Orsakerna, som ledde till att säkerhetsavståndet underskreds vid tre av de fem skjutövningarna berodde främst på svårigheterna med vädret. Det i kombination med att pilotens så kallade flygtrim bidrog till att säkerhetsavståndet kom att underskridas.