Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripen fick inte sitt insulin

Trots att den gripne Falubon förklarade att han var diabetiker och behövde sin medicin nonchalerades han av arrestpersonalen i Borlänge. Nu JO-anmäler han polismyndigheten i Dalarna.

Det var den 11 juli som mannen greps av polis och fördes till arresten i Borlänge. Där anhölls mannen och blev kvar i tre dygn. I sin anmälan till Justitieombudsmannen, JO, uppger mannen nu att han redan på väg till arresten berättade att han var diabetiker och behövde insulin.

Han fick då svaret att det inte var något de hade tillgång till i arresten. Mannen bad dem då att åka till hans bostad för att hämta insulinsprutor, kanyler och en blodsockermaskin. Han berättade var det han behövde fanns, något polispatrullen antecknade och åkte till hans bostad.

"När dom sen kommer tillbaka så får jag enbart en sorts insulin av dom två jag behöver och ingen blodsockermaskin och enbart en kanyl. Kanyler bör man byta varje gång", skriver mannen i sin JO-anmälan.

Svaret från poliserna blev då: "Vi hittade inte på resten. Var glad att du har något alls."

Tre dagar senare flyttades mannen från arresten i Borlänge till häktet i Falun. Han mådde då mycket dåligt och hade en blodsockernivå som låg då så högt att mätapparaten inte ens kunde registrera värdet.

"Bara för att jag är gripen och anhållen för brott ska jag väl inte behandlas som skit?", frågar sig mannen i sin JO-anmälan där han också beskriver polisens bemötande som spydigt.

Han anser att polisen ignorerat hans behov av medicin och trots tydliga instruktioner inte ens ansträngt sig för att leta.

Sammantaget anser mannen att det hela ledde till att allmänmåendet, både fysiskt och psykiskt, blev mycket dåligt.

Det blir nu Justitieombudsmannens sak att bedöma om polisen brustit i sin hantering av ärendet.