Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grengehuset har fyllt 10 år

I Grangärde kyrkby firades nyligen under dagarna två Grengehusets 10-årsjbileum.

Det var 2007 som de två bygdeentusiasterna Tia Permats och Marianne Nåhem bestämde sig för att ta hand om affärshuset (gamla pappershandeln) på Grangärde torg, som numera heter Grengehuset.

Några olyckskorpar kraxade och trodde inte att man skulle ro huset iland men både Marianne och Tia kavlade upp ärmarna och utformade bra idéer för husets utveckling. Det bildades en ekonomisk förening och man värvade medlemmar, som kunde köpa andelar i huset. På så vis formades en stabil grund för husets framtid. Föreningen har i dag runt 100 andelsägare.

Nu är huset ett nav för bygden för olika verksamheter och föreningen har sex ben. Styrelsens måtto är att jobba för bygdeservice, lokal utveckling och integration.

De sex benen verksamheten omfattar är uthyrning av övernattningsrum, mötes/utställningslokaler, turist- och bygdeservice, integrationsprojektet Plantskolan, försäljning av bygdeprodukter och böcker samt guiden grangärde.se. Verksamheten går bra och står på egna ben.

2016 bildades den ideella föreningen Grengehusets vänner som har till syfte att stötta och tillföra Grengehuset resurser för att främja den sociala gemenskapen och integrationen i bygden.

10-årsjubileet genomfördes i strålande sensommarväder med särskilt inbjudna gäster på lördagen och öppet hus på söndagen. Ett 70-tal personen gick på husesyn, vandrade runt i trädgården och tittade på de olika byggprojekten och utställningen från de gångna 10 åren.

Huset bjöd på smörgåstårta och kaffe med bakverk. För underhållningen svarade duon Roffe och Ragge, d v s Rolf Andersson och Ragnar Nåhem, som framförde en rikhaltig visrepertoar medan humlorna surrade hemtrevligt i blomsterrabatten.

Ragnar Nåhem