Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greklands och Carnegies affärer

Annons

Redan för två år sedan tog en journalist fram en lista på 2 000 greker med schweiziska bankkonton. Berörda myndigheter verkar ha mörklagt dessa ledtrådar av misstänkta skattesmitare. I stället har man nu inlett en rättegång mot den journalist som publicerat listan. Den 12 november träffas euroområdets finansministrar för att ta ställning till ytterligare lån till Grekland. Det är euroområdets skattebetalare som får betala.

Mats Sundqvistaffären är också upprörande. Sundqvist hade en skuld till Carnegie Bank på drygt en miljard kronor. Han hade lämnat aktier och fastigheter som säkerhet. Vid ekonomikrisen 2007-08 föll panterna i värde. Det ledde till att Finansinspektionen återkallade Carnegies banktillstånd. Normalt skulle detta leda till konkurs för Carnegie som dock räddades av Riksgälden som tog över ägandet. Sundqvists skuld skrevs av och Carnegie tog över panterna.

Av tidningsartiklar kan man få den felaktiga uppfattningen att staten (Riksgälden) har agerat bedrägligt. Nu ska man göra en undersökning av affären. Då kanske riktiga uppgifter kommer fram.

Hasse i Nedernora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare