Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekerna väljer bäst själva

Om grekiska politiker inte förmår att blinka i det låsta läget inför en parlamentsomröstning så kan 2015 bli ett Anno Horribilis med fördjupad eurokris.

Inte nog med chickenracet, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude är uppenbarligen så nervös att han har trampat rakt i klaveret genom att säga att grekerna måste rösta rätt.

Den grekiska krisen är orsakad av åratal av vanskötsel och ett politiskt klientelsystem där partierna köpte sina väljare genom frikostighet. Det fick till exempel Daniel Cohn-Bendit, dåvarande språkrör för de Gröna I Europaparlamentet, att prata om Grekland som en misslyckad statsbildning. Andra har sagt att landet var under attack av organiserad inkompetens.

Men priset grekerna fått betala för krisen har var varit högt. En av fyra är utan jobb, sjukvårdens budget sänkts med en fjärdedel mentalsjukvården halverats, antalet fall av aids har tiodubblats och malarian är tillbaka i landet efter 40 år. Inte konstigt att många är trötta på svångrem.

Ordinarie val är planerade till 2016, men om landets parlament inte lyckas utse en president 29:e december så tvingar konstitutionen fram ett nyval inom 30 dagar. Det är här som chickenracet kommer in i bilden.

Med rusande motorer står på ena sidan oppositionen med vänsterpartiet Syriza i spetsen och på den andra sidan regeringen som består av S & M. Regeringen har också nyss fått uppskov i två månader att betala tillbaka delar av lånen.

Syriza, som leder i opinionsmätningarna, har sagt att om man kommer till makten så tänker man strunta i de krav som EU & IMF ställt upp som lånevillkor. Och det är nu som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker får frossa eftersom han ser en kedjereaktion från omröstningen den 29:e som får hela eurozonen i gungning och kastar EU-länderna in i en fördjupad ekonomisk kris.

Först förklarade EU-kommissionens talesperson att presidentkandidaten och förre EU-kommissionären Stavros Dimas är en förträfflig typ och sen dundrade Juncker själv i österriskisk tv att grekerna måste rösta rätt:

"Jag antar att grekerna, som inte haft ett enkelt liv, vet mycket väl vad ett feIaktigt valresultat skulle innebära för Grekland och eurozonen."

Att kommissionen lägger sig i ett val är både uppseendeväckande och ovanligt. Förutom att det ger EU-kritiker vatten på sin kvarn brukar det dessutom sällan sluta bra när någon utomstående ska berätta för politiker och väljare hur de ska rösta.

För att undvika nyval måste en president väljas på måndag genom att få 180 av 300 röster. Regeringen behöver övertyga minst 25 ledamöter i oppositionen att rösta ja. Om det misslyckas kan du komma att drabbas av följderna under nästa år i de ekonomiska svallvågor som Juncker fruktar. Vi får hoppas att grekiska politiker lärt sig köra chickenrace av Sverige Riksdag.