Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greenpeace startar brevkampanj mot SSABs finansiering av finsk kärnkraft

SSAB och ett ryskt bolag är delägare i finskt kärnkraftverksprojekt. Greenpeace är starkt kritiska och har nu startat en brevkampanj mot den svenska ståljätten.

Det finska bolaget Fennovoima vill bygga ett nytt kärnkraftverk i bottenviken, 15 mil från svenska gränsen. Det statligt ägda ryska kärnkraftsbolaget Rosatom är ihop med SSAB en av de största delägarna i Fennovoima. Greenpeace menar att Rosatoms inblandning kan vara inkörsporten för fler kärnkraftverk i Europa av bolaget, med korruption och sämre säkerhet som följd, och att hela projektet troligen inte skulle bli av utan SSAB's inblandning.

– Det kan vara så, mycket tyder på att det står och faller med SSAB.s pengar. Fennovoima har fram till 30 juni på sig att redovisa till Finlands regering åtminstone en 60 procentig EU-finansiering, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace.

Tidigare har hälften av investerarna hoppat av projektet, bland annat den tyska energijätten Eon. Greenpeace träffade SSAB förra veckan, men utan att lyckas ändra på deras planer. De har nu startat en brevkampanj mot projektet. Hittills har nära 900 brev skrivits till ledningen på SSAB.

– Vi ville informera SSAB om riskerna med ett samarbete. Det finns stora risker för korruption, ekonomiska förluster och säkerhetsrisker med att samarbeta med Rosatom. Vi bjöd in vår ryske energiexpert Vladimir Chuprov som kunde berätta om riskerna om Rosatom. Men än så länge har de inte stoppat planerna.

Greenpeace menar att förnybar energi är billigare än att arbeta med ett företag som anklagas för bristande säkerhetsarbete, miljöförstöring och korruption. De menar också att SSAB's pengar indirekt stödjer tillverkning av ryska kärnvapen, ett ämne som är högaktuellt då Vladimir Putin meddelade den 16 juni att Ryssland skulle utöka sin kärnvapenarsenal.

– Det blir ju en legitimering av det, genom att bidra med pengar till ett projekt där Rosatom ingår. Och alla deras byggen har kantats av förseningar och skenande kostnader. De biter sig själva i svansen, det är allt annat än stabilt och långsiktigt, säger Rolf Lindahl.

Taina Kyllönen på SSAB bekräftar att de har haft ett möte med Greenpeace.

– Jag tycker vi har en bra dialog med Greenpeace, vi välkomnar dialogen om projektet, säger hon.

Brevkampanjen har SSAB inte hört talas om ännu, men de uppger att de ganska nyligen beslutat att elen de förbrukar ska bestå av minst 50 procent förnybart. I dagsläget har de inga planer på att lämna projektet enligt Taina Kyllönen.

– 2024 ska bygget vara färdigt enligt Fennovoima, Sverige stänger ju alltfler reaktorer så vi kan inte lita på svensk el i Finland. Vi måste försäkra oss om att ha elförsörjning i framtiden.

Hur ser ni på att samarbeta med ett ryskt företag som utvecklar ryska kärnvapen och kritiseras för korruption och dåligt säkerhetstänkande?

– Vi litar på de finska myndigheterna och ledningen i Fennovoima.