Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravstenar tas bort vid vanvårdade gravar

För tretton uppenbart vanvårdade gravar har gravrätten redan förverkats. Beslut om förverkande av gravrätten är nu aktuellt för ytterligare tolv gravar på Borlänges kyrkogårdar.

Det var i november 2007 kyrkofullmäktige beslutade att kostnaden för grundskötseln av gravar skulle tas ut av alla. Då var det 2500 gravrättsinnehavare som redan betalade för grundskötseln, främst skötsel av gräs eller gräsyta på gravplatsen.

Genom kyrkofullmäktiges beslut var det ytterligare minst 3000 gravrättsinnehavare som fick betala avgiften, 160 kronor per år, för grundskötseln. Sedan 2008 då avgiften började tas ut av alla gravrättsinnehavare har kyrkonämndens och kyrkogårdsförvaltningens linje varit att alla ska betala för grundskötseln eller själva sköta gräsklippningen.

Men, även om de allra flesta betalat sin avgift, så är det inte alla som gjort rätt för sig under senare år. Gravplatsens bedrövliga skick och att de riskerar att gravrätten har gravrättsinnehavaren informerats om med rekommenderat brev. Då tillsammans med betalningspåminnelse.

– Dom vi inte kunnat nå har vi sökt med annonser i de två lokala dagstidningarna och även på anslagstavlor och med skylt på gravarna, berättar trädgårdsingenjör Mattias Elofsson, kyrkogårdsförvaltningen.

De tretton som nu förlorat gravrätten har sedan 2008 inte betalat grundskötseln varje år. På gravplatserna har gräset hunnit växa till ansenlig höjd och de har gett ett allt tristare intryck. Efter kyrkonämndens beslut förra hösten har gravrättsinnehavaren ett halvår på sig att ta bort gravstenen. Eller betala avgiften.

De flesta av gravstenarna togs efter årets semester in av kyrkoförvaltningens personal. För de gravstenar som plockats in till förvaring gäller att de nu ska förvaras minst två år.

– Av de tretton är det fyra som får ha gravstenen kvar. De fyra gravstenarna har bedömts som kulturhistoriskt värdefulla, förklarar Mattias Elofsson.

Gravvårdens material, hantverket och om det är en person, känd för bygden, är vad som vägs in i bedömningen kulturhistoriskt värdefull.

Ytterligare tolv gravplatser är nu aktuella för beslut om förverkande av gravrätten. Efter beslutet i höst har även de tolv gravrättsinnehavarna ett halvår på sig att ta bort gravstenen eller betala avgiften.