Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratisfestival för samhällets svaga

I dag auktionerar Club Zero utvalda möbler och kläder på Höstfestivalen.
Intäkterna går oavkortat till Rias arbete för de hemlösa och en hjälpverksamhet för Rumäniens barn.

Annons

I Club Zeros lokaler går några av de som arbetat med festivalen förväntansfullt igenom festivalschemat medan ett tiotal besökare lugnt fikar i cafeterian tillsammans med serietecknaren Karin Didring. Där sitter också några av dem som har hållit workshops om ekologisk hållbarhet tidigare under dagen. Kamil Bukowiecki, som har huvudansvaret för festivalen, går emellan grupperna och förbereder det sista.

– För mig är det viktigaste med den här festivalen workshopen där idéer byts och vi får lära oss saker av varandra. Men Höstfestivalen ska också vara en fest med konserter och modevisning. Det kommer bli mer sånt under lördagen, säger han.

Kamil tittar ut över de tjogotal utvalda möblerna som ska auktioneras under lördagen. Det är allt från flådiga byråer till färgglada fåtöljer. Hans favoritmöbel är en stor golvlampa i mässing. Den har flera redan lagt förhandsbud på berättar han.

Åsa Lööf och Lena Johansson är ansvariga för styling respektive hår och make-up under modevisningen. Åsa berättar glatt att hon själv är sugen på att buda på kläderna som ska visas.

– Vi har tillsammans med modellerna gått igenom alla secondhand-kläder som fanns att tillgå och satt ihop över 40 outfits som besökarna får köpa på modevisningen. Resultatet är spännande blandningar av gamla och nya kläder för herrar, damer och barn. Det är klart jag är sugen att köpa hem något, säger hon.

Under lördagen kommer en löptävling att hållas och att delta i den kostar pengar. Även maten som säljs på området kostar en slant, men i övrigt är hela festivalen gratis.

Club Zero är en ideell förening som säljer secondhandprylar till förmån för välgörenhet. Mycket av de insamlade resurserna från den ordinarie verksamheten på gammelvägen går till en hjälporganisation för Rumäniens barn. Dit skickas pengar, men också kläder och leksaker som inte säljs hemma i Sverige. Club Zero sysselsätter personer som av olika anledningar stått utanför arbetsmarknaden en tid.

Här jobbar tillexempel Rolf Örnberg sedan tre månader tillbaka. Under dagen har han huggit träd och transporterat toaletter inför lördagens aktiviteter.

– Det är roligt att få vara del av den här gruppen och göra nytta. Vi har slitit tillsammans för den här festivalen och det ska bli spännande att se resultatet, säger Rolf.