Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis iPhone 7 lockar, men låt dig inte luras

Bluffmejl har blivit vardag och de kan ta sig de mest skiftande former och utlova både pengar och varor. Men är något gratis så är det alltför ofta för bra för att vara sant. Istället kan det bli dyrt att klicka sig ut i syberspace i jakt på förmögenhet eller spännande produkter.

Annons

I veckan lanserades iPhone 7 och knappt hinner telefonen landa i butikerna så kommer det bluffmejl med erbjudande. Så här kan det se ut:

"Gratulerar Nisse

Det är Apples födelsedag och vi fira! Varje vecka lotta vi ut bland 150 kunder från olika platser för att fira med oss. Vi ger olika priser och den här veckan är du en av dem lyckliga vinnaren! Du har vunnit en iPhone 7! Det finns redan (67) pristagare!

Lås upp din Apple iPhone 7 här" som en länk som avslutar mailet.

Inte mycket som talar för att det är det stora bolaget som ligger bakom det utskicket, länken leder i sin tur till universitetet i Vermont. Risken finns ändå att någon klickar på länken och riskerar att via oseriösa länkar hamna rejält fel och i värsta fall även få betala surt för nyfikenheten.

– Bluffmejl eller mejl som misstänks för det skickas tyvärr och ofta i vårt namn. Vi ser gärna att den som får ett sådant kontaktar oss, uppger en representant för Apple, som själv inte vill bli citerad.

– Som konsument ska man alltid vara försiktig när man klickar på länkar.

Annons