Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis busskort ska locka nya resenärer

Busstrafiken i Dalarna har hittills i år ökat med två procent. Flest resor görs i Borlänge och Falun.
Dalatrafik satsar nu för att bättra på siffran och få bilister i regionen att åka kollektivt.

I dagarna har Dalatrafik skickat brev till 22 500 bilägare i Borlänge och Falun. Bilägarna, i åldern 20-64 år, erbjuds att kostnadsfritt få åka buss under två veckor i december.

De som tillhör målgruppen väljs ut och blir testresenärer under 14 dagar. Tomas Nordholm, Dalatrafiks marknadschef, räknar med att mellan 600 och 700 bilägare ska prova på kollektivtrafiken under perioden.

Enligt Nordholm har tidigare liknande kampanjer gett gott resultat. Han säger att det handlar om att få folk att ta första steget och testa, och när man väl gjort det och ser att det fungerar blir det mer bussåkande.

Han tror inte att någon kommer att sälja bilen och enbart åka kollektivt.

– Men kanske ta bussen 2-3 gånger i veckan.

Tomas Nordholm konstaterar att resandet med buss i år hittills ökat med två procent i Dalarna. 70 procent av resorna sker i Borlänge och Falun. Här bor mest folk och här är kollektivtrafiken väl utbyggt, jämfört med på många andra orter runt om i länet.

Framför allt är utvecklingen i Borlänge positiv.

– Generellt kan man säga att där kommunerna satsar på trafiken så ser man en resandeökning, säger Tomas Nordholm.

I Borlänge lades trafiken om för några år sedan och resandet har ökat mer än vad kommunen och Dalatrafik vågat hoppas på. En utredning ser nu över hur trafiken i Borlänge kan utvecklas ytterligare.