Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gräsberg och Persbo – fiberaktuella småbyar i nytt projekt

När tjälen släpper står fibernätsoperatören IP Only tillsammans med dotterbolaget byNet redo att sätta spaden i backen för det stora fiberprojektet på den västra sidan av sjön Väsman i Ludvika.

Annons

Här kan du ladda ner den nya DT-appen i Appstore för iPhone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Från Blötberget i söder och till Nyhammar i norr ska runt 1 200 hushåll anslutas när 32 mil hårfin fiperoptisk kabel grävs ner och svetsas samman.

När det gäller det stora "Grangärdeprojektet" ska enligt byNets försäljningschef, Filip Åberg, de flesta markavtalen vara klara.

Likaså ska IP Only/byNet ha nått en överenskommelse med delvis kommunägda VB Energi om att få "hyra in sig" i de rör som sedan har grävts ner i väntan på fiber.

Uppgifter har under resans gång gjort gällande att parterna inte har kunnat enas om "hyresnivåerna".

Bland annat befarades den lilla byn Brädberget, några kilometer om centrala Grangärde, hamna i ett läge där helt ny kanalisation måste grävas ner, parallellt med den befintliga.

Filip Åberg försäkrar att det inte finns några problem, och hänvisar till det samverkansavtal som IP Only tecknade med Ludvika kommun i höstas.

– Nej, självklart är inte tanken att vi ska bygga en parallell ny kanalisation. Vi ska förstås utnyttja den som redan finns, säger han och påpekar att de frågetecken som funnits handlar om en "miss i kommunikationen".

När det sedan gäller de två småbyarna Gräsberg och Persbo, längs riksväg 50 norr om Ludvika stad, är det i dagsläget inte helt klart om hushållen kommer att bli anslutna.

Men Filip Åberg är mycket optimistisk, trots att Telia i höstas lyckades med konststycket att konkurrera ut IP Only/byNet i slaget om de mer tätbebyggda byarna Landforsen och Håksberg.

Telias säljare var snabbare än konkurrentens. IP Only och byNet tvingades till reträtt, och mer avsides belägna Gräsberg och Persbo hamnade i riskzonen.

Även om antalet presumtiva kunder minskade drastiskt räknar Filip Åberg med att det ska kunna byggas fibernät i småbyarna, utan att rigga ett nytt bidragsberoende och tidsödande projekt.

– Jag tycker att det ser ljust ut. Det är ett ganska koncentrerat område.

– Och vi behöver inte dra en fiber hela vägen från Ludvika stad. Det finns en anslutningspunkt närmare byarna där vi kan hyra in oss på VB Energis fiber.

– Vi har just nu cirka 43 procent av hushållen i Persbo/Gräsberg – efter att vi skalat bort Håksberg och Landforsen.

– Men vi skulle behöva nå upp till en anslutningsgrad på cirka 55 procent för att bygga vidare. Det tror jag dock att vi med största sannolikhet kommer att uppnå.

– I mitten av februari ska vi kunna ta ett definitivt beslut, tillägger Filip Åberg och nämner att anmälningstiden förlängts fram till den sista januari.

När det gäller husägare i Håksberg och Landforsen, som tecknade avtal med IP Only/byNet innan Telias "erövrade" orterna, kommer de att bli kontaktade.

– De får ett besked från vår kundtjänst om att avtalen makuleras.